Koláč s jahodami a mascarpone

chisak

Potrebujeme:

cesto:

225 g múka hladká
štipka soli
100 g masla
1 malé vajce + 2 – 3 lyžice vody alebo mlieka (premiešame)
50 g mletého cukru

Krém:

225 g maskarpone
1 dl krémový jogurt
50 g mletého cukru
1 struk vanilky
1 1/2 dl smotany (pevne vyšľahaná)
450-675 g čerstvých jahôd (viac menších)
povlak STRAWBERRY
100 g jahodového džemu
2 – 3 lyžice vody

Postup:

  1. Preosejeme múku spolu so soľou. Pridáme maslo a vypracujeme ho s múkou, kým nebudete mať drobivú zmes.

    Pridáme vajce s 2-3 lyžicami mlieka, alebo vody a postupne pridáme na cesto.Ak je vajce veľké, vodu nemusíme pridávať. Urobíme  mäkké a hladké cesto. Zabalíme cesto do plastového obalu a ponecháme  v chladničke asi 20-30 minút.

  2.  Cesto vyvaľkáme na doske , a vložíme do okrúhlej formy asi 25 cm priemer. Po okrajoch cesto trochu zdvihneme.Papierom na pečenie prikryjeme cesto a nasypeme naň ryžu alebo fazuľu, tým udržíme cestu pri pečení jeho tvar. Rúru zahreje na teplotu 180 ° C  a pečieme 30 minút. Po 20 min. stiahneme z koláča papier s fazuľou a pečieme ďalších 10-15 minút.Koláč by po okrajoch mal mať peknú zlatú farbu.

  3. Mascarpone vymiešame s jogurtom a cukrom. Vanilkový lusk rozrežeme stredom a nožom vyberieme vnútornú časť, ktorú pridáme do krému. Krém by mal byť pevný, pridáme smotanu. Všetko opäť opatrne premiešame a vylejeme na ochladené cesto.

    Jahody očistíme, poukladáme na krém a potrieme horúcim džemom.

    Džem varíme s malým množstvom vody.

  4. TIP

    Pridať môžeme do krému aj kôru z citróna, ktorá zvýrazní chuť.

    zdroj: coolinarika com

You Might Also Like