Suroviny:
Cesto:
250 g polohrubá múka,
25 g čerstvé droždie,
50 g kr. cukor,
50 g maslo,
80 ml teplé mlieko,
1 ks vajíčko,
štipka soli.
Plnka:
120 ml mlieko,
70 g kr. cukor,
20 g maslo,
1 lyžička vanilkový extrakt (alebo 1 bal. vanilkový cukor, prípadne 1 lusk vanilky),
100 g kokos,
2 bal. mliečna čokoláda.
Na potretie:
2 ks žĺtka,
Postup:
1.
Do teplého mlieka pridáme kr. cukor, čerstvé droždie a 1 lyžicu polohrubej múky. Necháme vykvasiť kvások. V druhej miske si zmiešame ostatné suroviny potrebné na prípravu cesta, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (trvá to cca 20 minút). Následne cesto presunieme do misky, ktorú sme potreli olejom a zakryjeme utierkou a odložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny /môžeme si cesto pripraviť aj večer a v chladničke môže stáť aj celú noc/.
2.
V prípade, ak sa Vám nechce čakať za kysnutým cestom, ako alternatívu môžete zvoliť lístkové cesto, ktoré zakúpite v obchode.
3.
Na druhý deň /alebo po uplynutí 4 hodín/ cesto vyberieme z chladničky a necháme ho na pracovnej doske postáť 30 – 40 minút, aby získalo izbovú teplotu.
4.
Pripravíme si plnku. Mlieko, maslo, cukor a vanilku zahrejeme na miernom ohni (hmotu nevaríme, len ohrievame). Keď máme cukor rozpustený, odstavíme a za stáleho miešania pridáme kokos a necháme vychladnúť.
5.
Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu umiestnime kokosovú plnku a na kokosovú plnku položíme celú mliečnu čokoládu.
6.
Strany cesta si nadrežeme ostrým nožom a začneme postupne prekladať jednotlivé časti, aby sme vytvorili “župan”. Takto pripravený koláč necháme ešte kysnúť cca pol hodinu – nezabudneme zakryť koláč utierkou, aby nám cesto nevyschlo.
7.
Pred pečením povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého sme pridali malé množstvo vody. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 180 stupňov do zlata.
Dobrú chuť!
Zdroj: Barbikonyhaja