Banánovo-vanilková torta so smotanovým krémom

snimka-obrazovky-2014-05-16-o-11-44-29

Ingrediencie na cesto:

hrnčeky hladkej múky

3 1 ČL sódy bikarbóny

1/2 ČL soli

1 a 1/2 hrnčeka vidličkou rozmixovaných banánov. (cca 4 stredne veľké banány)

1 ČL citrónovej šťavy

1/2 hrnčeka masla v izbovej teplote

1/4 hrnčeka rastlinného oleja

1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru

1/2 hrnčeka hnedého cukru

3 vajíčka

1 ČL vanilkového extraktu

1 a 1/2 hrnčeka cmaru

Ingrediencie na plnku:

1 a 1/4 hrnčeka smotany na šlahanie (šľahačka)

400 gramov mäkký smotanový syr (Mascarpone)

1/3 hrnčeka masla v izbovej teplote

1 a 3/4 hrnčeka práškového cukru

  • 1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup:

1. V miske si zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ a necháme odstáť minimálne 1 minútu.

2. Banány si rozšľaháme vidličkou spolu s 1 ČL citrónovej šťavy.

3. V inej miske si rozšľaháme pomocou mixéra maslo, 2 PL rastlinného oleja, kr. cukor a hnedý cukor, až pokiaľ nedostaneme krásne nadýchanú hmotu. Keď máme nadýchanú hmotu, postupne pridáme vajíčka (vajíčka pridávame po jednom, kvalitne vyšľaháme a až tak môžeme pridať ďalšie).

4. Keď už máme vyšľahanú hmotu do peny, pridáme vanilku a kašu s banánmi, ktorú sme si vopred vidličkou rozšľahali spolu s citrónovou šťavou.

5. Mixér si nastavíme na nízke otáčky a pridávame múku striedavo s cmarom. Vždy začíname múkou.

6. Cesto si rozdelíme na 2 časti rovnomerne, aby sme si upiekli 2 pláty (pre šikovné pekárky: môžete upiecť aj jeden vysoký a po upečení ho prerezať rovnomerne na polovicu).

7. Pečieme v predhriatej rúre po dobu 40 minút (grif = vložíme špáradlo do stredu korpusu, a ak je špáradlo čisté, cesto je upečené). Cesto po upečení necháme dôkladne vychladnúť.

Krém:
V miske si vyšľaháme šľahačku, ktorú si odložíme do chladničky. V druhej miske si vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme smotanový syr a vanilkový extrakt. Po odležaní šľahačky v chladničke, aby trocha stuhla, ju postupne pridávame do zmesi so syrom a jemne premiešame vareškou, nie mixérom.

Ak máme krém hotový, odložíme ho apsoň na hodinku do chladničky, aby sa s ním dalo lepšie pracovať, keď ho budeme natierať na korpusy.

Na prvý korpus si natrieme vrstvu krému, položíme na to druhý korpus a znova natrieme plnkou tak, aby sme zakryli celý povrch. Dozdobíme si vrch podľa svojho gusta.

Zdroj: Banana Cake

You Might Also Like