suroviny
cesto:
200 ml voda
100 ml olej
6 lyžíc hladká múka
4 ks vajcia
krém:
600 ml mlieka
100 g Kr. cukor
2 bal.Čokoládový puding
100 g maslo alebo margarín
2 lyžice práškový cukor
šľahačka a práškový cukor
postup prípravy
- Vodu a olej dáme zovrieť do hrnca na miernom ohni. Keď voda vrie, pridáme hladkú múku a miešame, kým sa hmota nezačne oddeľovať od dna a stien hrnca. Hrniec s hmotou odstavíme, hmotu preložíme do druhej misky, aby skôr vychladla. Do studenej hmoty pridávame jedno vajíčko po druhom a za každým vajíčkom dôkladne mixérom vyšľaháme.
- Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a na papierom vyložený plech na pečenie striekame “čiarky” o dĺžke cca 5 cm. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov cca 30-40 minút, podľa toho ako hrubé máte nastriekané “čiarky”. Rúru počas pečenia neotvárame, inak by vám mohlo cesto spadnúť a už neporastie.
- Po upečení rúru vypneme, dvierka mierne pootvoríme a necháme ešte Eclair cca 10 minút odstáť a až potom ich vyberieme. Necháme mierne vychladnúť a prekrojíme zúbkovaným nožom. Necháme úplne vychladnúť.
- Do mlieka pridáme Kr. cukor a necháme ho na miernom ohni rozpustiť, pridáme čokoládový pudingový prášok a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
- Maslo alebo margarín vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme po lyžiciach vychladnutý puding a vyšľaháme hladký krém, ktorý preložíme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na jednu časť Eclair.
- Na čokoládový krém nastriekame šľahačku a zavrieme Eclair druhou polovicou cesta. Vrch jemne poprášime práškovým cukrom a podávame.
Zdroj: Brzikolaci