Našiel som skvelý tip ako uchovať čerstvé bylinky na zimu. Určite poniektorí z Vás si zmrazením uchovávajú zeleninu či ovocie, a čo bylinky? Pre tých, ktorým je tento spôsob neznámy, nech sa páči! ;] Uchovanie byliniek v olivovom oleji redukuje u niektorých zhnednutie a popálenie mrazom, tým že sa dostanú do mrazničky. Myslím, že je to skvelý nápad s potenciálom, ako mať k dispozícií hlavne v zimnom období, ihneď čerstvé bylinky po ruke, ktoré sa hodia do šalátov, dusených pokrmov, polievok, na pečenie či do zemiakov ;]Najlepšie je mraziť tvrdé byliny ako sú tymián, oregano, rozmarín či šalvia. Taktiež môžete skúsiť aj mäkké bylinky ako sú mäta, bazalka či kôpor. Myslím, že olej by sa dal taktiež nahradiť vodou, no ak uchovávate bylinky iným spôsobom určite nám dajte o tom vedieť v komentári :]
Čerstvé bylinky na zimu:
Vyberte pevné a čerstvé bylinky najlepšie z vlastnej záhradky alebo z trhu
Môžete ich nakrájať, alebo nechať vo väčších vetvičkách a lístkoch
Do každej priehradky formy na ľad vložíte do 2/3 pripravené bylinky
Bylinky môžete aj kombinovať, napr. tymián, šalvia a rozmarín
Do každej priehradky nalejte extra panenský olivový olej, alebo rozpustené čerstvé maslo
Opatrne zakryte fóliou a dajte na noc zmraziť
Vyberte zmrazené kocky a dajte ich do nádob alebo tašiek
Nezabudnite si označiť každý obal s typom (byliny a oleja)
Zdroj: Thekitchn