Potrebujeme:
cesto:
2 bielky
250 ml vlažného mlieka
450 g hladkej múky
10 g čerstvého droždia
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžica cukru
½ lyžičky soli
1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
100 ml oleja
Plnka: (na jeden závin)
200 g mletého maku (alebo lieskové oriešky, vlašské orechy)
100 ml horúceho mlieka
3 lyžice cukru
1 lyžička vanilkového cukru
3 lyžice džemu podľa chuti
(Pre druhý závin môžete použiť inú náplň alebo zdvojnásobiť suroviny)
na potretie:
2 žĺtky
2 lyžice smotany
Postup:
- V miske rozšľahajte bielky a pridajte mlieko.
- Do misky vložte múku, droždie, prášok do pečiva, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a soľ.
Premiešajte a prilejte mliečnu zmes a olej. Vymiesime hladké cesto. - Rozdeľte cesto na 2 časti. Nechajte pár minút odpočívať a medzitým pripravte náplň.
- Do misy vložte mak a prelejte ho horúcim mliekom. Pridajte cukor, džem a dobre premiešajte.
- Pracovnú plochu poprášte múkou a rozvaľkajte obaja kusy cesta na tenké plátky s
veľkosťou približne 40 × 28 cm. - Potrite cesto náplňou a nechajte približne 2 cm od okraja voľné.
- Zarolujte do závinu a premiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 ° C.
- V miske rozšľahajte žĺtky so smotanou a potrite vzniknutou zmesou povrch závinu.
- Pečte približne 30 minút alebo dozlatista.
- Nechajte závin vychladnúť a potom nakrájajte a servírujte.
Dobrú chuť,