Mnoho ľudí vrátane mňa, si často pletú túto rastlinu s petržlenom. Koriander je tiež nazývaný čínsky petržlen, alebo koriander kishnetsom. Avšak, nie každý vie, že táto rastlina je tiež používaná v prírodnej medicíne. Tu je dôvod, prečo.
Užitočné vlastnosti koriandra
Koriander kvitne v polovici leta. Má guľaté plody žlto-hnedej farby. Semená sa používajú ako korenie, ktoré sa dokonale hodí k mäsu, rybám do polievok a omáčok. Listy sa pridávajú do šalátov.
Má nádhernú vôňu, ohromujúcu chuť. Je vysoko účinný prostriedok pre liečenie obličiek, pankreasu a pečene.
- Koriander obsahuje množstvo bielkovín,vlákniny, je bohatý na mangán, horčík, železo, vápnik, fosfor a draslík.
- Koriander je vynikajúcim zdrojom vitamínov A, C, E, K a skupiny B.
- Koriander má močopudné vlastnosti a tým lieči obličky. Rastlina má antiseptické a antimikrobiálne vlastnosti.
- Zlepšuje trávenie vďaka ktorému sa zlepšuje fungovanie pečene a čriev. Pravidelná konzumácia tohto korenia môže pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s hypertenziou.
- Pomáha pri príznakoch artritídy a reumatizmu takže má protizápalové vlastnosti.
- Táto bylina pomáha pri rôznych typoch gastro-črevných ochoreniach. Koriander úspešne lieči hnačku.
- Šalát s koriandrom podávaný pred hlavným jedlom naštartuje žalúdok prijímať potravu.
- Koriander je veľmi užitočný v prípade problémov so zrakom. Umožní zbaviť sa zápalu spojiviek preto, že antioxidanty zabránia rozvoju rôznych očných ochorení.
- Čínska petržlenová vňať osviežuje dych a pomáha zbaviť zlého dychu. Tento efekt je spôsobený antiseptickými vlastnosťami rastliny.
Koriander patrí medzi najviac prospešné rastliny pre človeka. Jedná sa o lacný a dostupný prostriedky na podporu zdravia a zachovanie krásy.
Zdroj: takprosto.cc