Potrebujeme:
530 g hladkej múky
10 g droždia
420 ml vody
1 ČL soli
rasca podľa chuti
Postup:
Rozrobíme si droždie v teplej vode (37-39 stupňov). Múku preosejeme do misky, pridáme k nej soľ a keď chceme aj kmín, a vlejeme rozrobené droždie.
Zamiesime cesto do strednej konzistencie prikryjeme ho potravinovou fóliou s malým otvorom na prúdenie vzduchu a necháme ho 2 hodiny na teplom mieste.
Po 2 hodinách by sa malo zväčšiť dvojnásobne a na jeho povrchu bude mnoho bubliniek. Nezabudnime, že cesto je pripravené bez hnetenia, preto ho už len prikryjeme fóliou alebo vrchnákom s otvorom a vložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň si vyberieme požadované množstvo cesta. Aby sa vám nelepilo, posypeme si ruky múkou. Vyváľame si cesto v múke a vyformujeme z neho bochník.
Položíme cesto na papier na pečenie posypeme ho múkou a necháme ho odstáť ďalších 40-60 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 235 stupňov. Urobme si na ceste 3 nárezy, položíme ho naspäť na plech a pečieme približne 45 minút. Po upečení necháme chlieb vychladnúť.
Cesto na domáci chlieb môžete v chladničke skladovať po dobu 2 týždňov, takže si ho môžete upiecť kedykoľvek. Nezabudnite ho ešte prikryť fóliou, aby sa neskazilo.
zdroj: sovkusom ru