Potrebujeme:
cesto:
450 g hladká múka
2 lyžice kakao
štipka soľi
100 g práškový cukor
3/4 lyžičky prášok do pečiva
štipka jedlej sódy
štipka škorice
220 g maslo
3 ks vajcia
plnka:
120 ml voda
4 lyžice med
320 g Kr. cukor
10 g želatína
4 lyžice studená voda
4 ks bielky
1/2 lyžice vanilková esencia
glazúra:
300 g mliečna čokoláda
9 lyžíc olej
Postup:
- Všetky suroviny na prípravu cesta zmiešame v miske a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie alebo do obyčajného mikroténového vrecka a odložíme do chladničky najmenej na 1 hodinu. Ak chcete cesto pripraviť skôr, nazabúdajte na to, že takéto cesto vydrží v chladničke maximálne 3 dni.
- Odležané cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme kolieska a ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov cca 10 minút. Upečené necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Želatínu namočíme do 4 lyžíc studenej vody a necháme ju napučať. Vodu, cukor, med dáme do menšieho hrnca a varíme 5 minút. Odstavíme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame, aby sa želatína rozpustila a necháme mierne vychladnúť.
- Bielky vyšľaháme v druhej miske do peny a postupne, tenkým prúdom prilejeme pripravený sirup. Nakoniec primiešame vanilku.
- Pripravíme si zdobiace vrecko a penu nastriekame na upečená kolieska. Necháme pri izbovej teplote uschnúť po dobu minimálne 2 hodín. Prípadne, ak sa bojíte teplom nespracovaných bielkov, kolieska pečte iba 5 minút a potom ich aj s penou dajte do rúry sušiť klasicky ako pusinky.
- Usušenú penu namočíme do rozpustenej čokolády, do ktorej sme pridali olej a necháme stuhnúť.
Zdroj: coolinarika com