Krehké koláčiky na vianočný stôl.
Potrebujeme:
cesto:
200 g maslo
350 g hladká múka
1 ks bielok
1 lyžica kyslá smotana
120 g práškový cukor
3 lyžice prášková čokoláda alebo kakao
plnka:
100 g maslo
50 g práškový cukor
200 g čokoláda
1 lyžica rumu
Postup:
- Všetky suroviny okrem práškovej čokolády spracujeme na hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme práškovu čokoládu (klasický práškový čokoládový nápoj) a znovu prepracujeme.
- Cesta vyvaľkáme na hrúbku cca 3-5 mm a vykrojíme pomocou formičiek rôzne tvary (stále myslíme na to, aby sme mali rovnaký počet rovnakých tvarov aj z tmavého aj zo svetlého cesta).Z tmavého cesta vykrajujeme spodné kusy.
- Vykrojené tvary ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme pri teplote 200 stupňov 5-9 minút. Do bielych tvarov môžeme urobiť slamkou alebo malým pohárikom dierku, aby pri zdobení vyzerali koláčiky lepšie.
- Maslo vymiešame s práškovým cukrom a rumom do peny, pridáme tenkým prúdom rozpustenú čokoládu a vyšľaháme nadýchaný krém, ktorým budeme potierať tmavé koliesko a zakryjeme ho svetlým kolieskom.
Zdroj: coolinarika com