Slávnostný slaný koláč

sa

Výborná slaná torta. Torty nemusia byť iba sladké, ale môžu byť pripravené aj na slano.Ten kto má radšej slané, dá určite prednosť tejto vynikajúcej slanej torte.

Potrebujeme:

cesto:

6 ks vajcia
6 lyžíc polohrubá múka
75 ml olej
štipka soľ
300 g špenát

Plnka:

300 g smotanový syr
500 g kyslá smotana
400 g šunka
paradajka
vajíčka
uhorka
olivy
špargľa
petržlenová vňať
bazalka
smotanový syr na ozdobu

Postup:

  1. Špenát na cesto sparíme. Sparený špenát nakrájame na menšie kúsky a rozdelíme ho na polovicu.
  2. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm, dno vyložíme papierom na pečenie.
  3. Budeme piecť tri rovnaké cestá, čiže všetky suroviny na cesto rozdelíme na polovicu. 2 bielky vyšľaháme do tuhej peny, pridáme žĺtky, soľ, 25 ml oleja a polovicu špenátu a preosiatu múku. Navrstvíme do formy, pekne uhladíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 st. cca 8-10 minút. Takto upečieme 3 cesta. Jedno cesto bude bez špenátu.
  4. Smotanový syr vymiešame so smotanou, nadrobno nakrájanou šunkou, ochutíme soľou a korením. Náplň natrieme na pláty cesta a poukladáme na seba. Môžete ešte medzi jednotlivé pláty cesta poskladať plátkový syr alebo iné suroviny, ktoré máte radi.
  5. Vrch ozdobíme podľa vlastnej fantázie – uhorkou, petržlenovou vňaťou, špargľou, paradajkami, vajíčkami, olivami a boky môžete olepiť špenátom alebo bylinkami. Vrch ešte ozdobíme smotanovým syrom (pomocou cukrárskeho vrecka). Odložíme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.

Zdroj:  Coolinarika com

You Might Also Like