Farebný sladký chlieb LEOPARD

tm

Jednoducho božská chuť a vzhľad, pripravené na slávnostnú tabuľu! Sladký, jemný, chutný leopard chlieb.

Potrebujeme:

základ:

200 ml mlieko
25 g kukuričný škrob

cesto:

300 g hladká múka
100 g Kr. cukor
50 ml olej
1 ks pomaranč – kôra
1 bal.vanilkový cukor

Jemné kakaové cesto:

5 g kakao
1 lyžica mlieko

Pre tmavé kakaové cesto:

15 g kakao
2 lyžice mlieko

kvások:

3,5 g sušené droždie
50 ml mlieko
1 lyžica hladká múka
1 lyžička Kr. cukor

Postup:

  1. Najskôr pripravíme základ. 150 ml mlieka ohrejeme a vo zvyšnom mlieku rozmiešame kukuričný škrob. Zalejeme ho vriacim mliekom, dáme na mierny oheň a za stáleho miešania pripravíme hustú kašu. Odstavíme a necháme vychladnúť – občas premiešame, aby sa nevytvorila kôra.
  2. Kým základ vychladne, pripravíme kvások. 50 ml mlieka ohrejeme, pridáme cukor a miešaním ho rozpustíme. Pridáme múku a droždie. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak nemáte sušené droždie, môžete použiť aj klasické čerstvé – cca 10 g.
  3. V malej miske zalejeme základ vykysnutým kváskom, pridáme cukor, kôru z pomaranča, olej a nakoniec aj múku. Spracujeme (môžeme rukami alebo mixérom) na hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak sa lepí, pridajte viac múky. Cesto necháme kysnúť cca pol hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť rozdelíme ešte raz, aby sme dostali dve časti, čiže celkovo budeme mať 3 – jedno biele veľké, do jedného pridáme 5 g kakaa rozmiešaného v 1 lyžicu mlieka a do tretieho pridáme 15 g kakaa rozmiešaného v 2 lyžiciach mlieka. Znovu prepracujeme.
  5. Všetky tri cestá rozdelíme na 9 rovnakých guličiek. Biele a najtmavšie cesto rozvaľkáme na tenší plátok. Do najtmavšieho cesta zabalíme rolku svetlejšieho cesta a celú kakaovú rolku zabalíme do bieleho cesta.
  6. Pripravíme si formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie a poukladáme zrolované valčeky na seba. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  7. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, vrch chleba potrieme mliekom a vložíme ho do rúry. Teplotu hneď stiahneme na 170 stupňov a pečieme 35-40 minút.

Zdroj:  coolinarika com

You Might Also Like