Jednoducho božská chuť a vzhľad, pripravené na slávnostnú tabuľu! Sladký, jemný, chutný leopard chlieb.
Potrebujeme:
základ:
200 ml mlieko
25 g kukuričný škrob
cesto:
300 g hladká múka
100 g Kr. cukor
50 ml olej
1 ks pomaranč – kôra
1 bal.vanilkový cukor
Jemné kakaové cesto:
5 g kakao
1 lyžica mlieko
Pre tmavé kakaové cesto:
15 g kakao
2 lyžice mlieko
kvások:
3,5 g sušené droždie
50 ml mlieko
1 lyžica hladká múka
1 lyžička Kr. cukor
Postup:
- Najskôr pripravíme základ. 150 ml mlieka ohrejeme a vo zvyšnom mlieku rozmiešame kukuričný škrob. Zalejeme ho vriacim mliekom, dáme na mierny oheň a za stáleho miešania pripravíme hustú kašu. Odstavíme a necháme vychladnúť – občas premiešame, aby sa nevytvorila kôra.
- Kým základ vychladne, pripravíme kvások. 50 ml mlieka ohrejeme, pridáme cukor a miešaním ho rozpustíme. Pridáme múku a droždie. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak nemáte sušené droždie, môžete použiť aj klasické čerstvé – cca 10 g.
- V malej miske zalejeme základ vykysnutým kváskom, pridáme cukor, kôru z pomaranča, olej a nakoniec aj múku. Spracujeme (môžeme rukami alebo mixérom) na hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak sa lepí, pridajte viac múky. Cesto necháme kysnúť cca pol hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť rozdelíme ešte raz, aby sme dostali dve časti, čiže celkovo budeme mať 3 – jedno biele veľké, do jedného pridáme 5 g kakaa rozmiešaného v 1 lyžicu mlieka a do tretieho pridáme 15 g kakaa rozmiešaného v 2 lyžiciach mlieka. Znovu prepracujeme.
- Všetky tri cestá rozdelíme na 9 rovnakých guličiek. Biele a najtmavšie cesto rozvaľkáme na tenší plátok. Do najtmavšieho cesta zabalíme rolku svetlejšieho cesta a celú kakaovú rolku zabalíme do bieleho cesta.
- Pripravíme si formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie a poukladáme zrolované valčeky na seba. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, vrch chleba potrieme mliekom a vložíme ho do rúry. Teplotu hneď stiahneme na 170 stupňov a pečieme 35-40 minút.
Zdroj: coolinarika com