Kto má rád krémové, plnkové rezy tak na tomto zákusku si isto pochutí. Spĺňa všetky požiadavky, veľa krému a nakoniec posypať cukrom, mňam!
Potrebujeme:
cesto:
250 g maslo
250 g hladká múka
100 ml mlieko
50 g práškový cukor
1 lyžička vanilková esencia
niekoľko kvapiek octu
Krém 1:
2 l plnotučné mlieko
12 ks žĺtka
200 g kukuričný škrob
350 g Kr. cukor
3 bal.vanilkový cukor
rum podľa chuti (nemusí byť)
Krém 2:
800 ml smotana na šľahanie
2 bal.vanilkový puding
Postup:
- Maslo vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a octom do peny. Pridáme preosiatu múku a mlieko. Všetko spolu spojíme, cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na niekoľko hodín.
- Odležané cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na 4 tenké pláty. Upečieme ich vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 195 stupňov. Pečenie trvá krátko, preto cesto sledujeme a keď získa zlatú farbu z rúry ho vyberieme.
- Krém 1:
V mlieku rozšľaháme žĺtky, škrob, Kr. a vanilkový cukor a uvaríme hustejší puding, ktorý odstavíme (môžeme pridať aj rum, ale nemusíme) a necháme mierne vychladnúť pri izbovej teplote. - Krém 2:
Smotanu ohrejeme, pridáme pudingové prášky a dôkladne premiešame, aby sme nemali žiadne hrudky. Dáme na mierny oheň a za stáleho miešania varíme 2-3 minúty. Puding odstavíme a pridáme ku krému 1. V pôvodnom recepte sa uvádza, že do celého krému máte pridať aj 3 bal. práškovej želatíny. Ja osobne želatínu nepreferuji a mám radšej krémovejšia, čiže mäkké rezy ako krémy, ktoré držia pokope, ale ak chcete, aby všetko držalo pekne pohromade, pridajte aj želatínu. Premiešame a môžeme vrstviť. - Na jeden plát cesta navrstvíme jednu tretinu krému, položíme druhý plát cesta, navrstvíme druhú tretinu krému, položíme tretí plát cesta a znovu navrstvíme krém. Na vrch položíme štvrtý plát cesta a jemne ho zatlačíme, aby sme vytlačili vzduch. Odložíme do chladničky stuhnúť a pred podávaním vrch ozdobíme práškovým cukrom.
Zdroj: coolinarika com