Nie zložité ale zato chutné oškvarkové pagáčiky. Iste ich zvládne aj začiatočník.
Potrebujeme:
Budeme potrebovať:
1 kg polohrubá múka
300 g mletej oškvarky
50 g čerstvé droždie
1 lyžička cukor
0,5 l mlieko
2 lyžičky soľ
2 ks žĺtky
100 g maslo
1 lyžička korenie
1 ks vajce na mazanie
3 lyžice mlieko na potretie
Postup:
- K múke si pridáme maslo, žĺtky, soľ, urobený kvások (mlieko + cukor + droždie). Spolu dôkladne premiesime cesto, ktoré necháme na tmavom a teplom mieste vykysnúť cca 1 hodinu.
- Po vykysnutí ho posypeme múkou a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Mleté oškvarky pekne rozmiestnime po celom povrchu vypuklou stranou lyžice a posypeme soľou a korením.
- Cesto si preložíme takým spôsobom, že horný okraj preložíme k stredu, spodný okraj preložíme k stredu. Následne takto preložené cesto si ešte raz preložíme rovnakým spôsobom a otočíme ho hore nohami, aby sme dostali spoj na spodnej strane. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 20 minút.
- Po uplynutí 20 minút ho rozvaľkáme, len mierne a za pomocou vykrajovadla si vykrajujeme pagáčiky (alebo pohárom).
- Ukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Na každý Pagáč si urobíme mriežku ostrým nožom alebo lisom na zemiaky, ktorý používame, keď robíme šalát. Necháme ich nakysnúť cca pol hodinu prikryté utierkou.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Po upečení ich vyberieme a ihneď potrieme mliekom a necháme ich odstáť 10 minút zakryté utierkou. Dobrú chuť!
Zdroj: nosalty. hu