Suché pečivo ktoré je jemné a chrumkavé zároveň. Na vianoce i na bežné dni. Plniť ich môžeme aj nutelou, orechami alebo čo máte radi.
Potrebujeme:
cesto:
250 g maslo
250 ml kyslá smotana
2 lyžice práškový cukor
500 – 550 g hladká múka
Ďalej budeme potrebovať:
marmeláda na plnenie
1 bal.vanilkový cukor
práškový cukor na posypanie
Postup:
- Maslo vymiešame s kyslou smotanou a práškovým cukrom do jednotnej hmoty, do ktorej pomaly pridávame múku a spracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na jednu hodinu.
- Z cesta oddeľujeme menšie kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenšie plát. Jeden kraj nožom zarovnáme, aby sme mali rovnú hranu. Na kraj navrstvíme marmeládu a preložíme. Nožom odkrojíme v časti, kde sa končí preložené cesto a kraj jemne stlačíme. Celú rolku preložíme na papierom vyložený plech a takto postup opakujeme, kým neminieme celé cesto.
- Na plechu nožom alebo ostrou hranou rezáku prekrojíme role na menšie “záviny” a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov po dobu 20-25 minút do zlata.
- Upečené necháme mierne vychladnúť a posypeme je práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým cukrom.
Zdroj: coolinarika com