Jednoduchá starodávna cukrárenská klasika… v našej obľúbenej cukrárni ju popri iných “vychytených” zákuskoch s úspechom predávajú dodnes…ale doma upečená je aj tak najlepšia.
Potrebujeme:
cesto:
6 ks vajec
6 lyžíc jemného kryštálového cukru (krupica)
3 lyžice oleja
6 lyžíc polohrubej múky
1/2 bal.prášku do pečiva (6g)
krém:
300 ml mlieka
1 bal.kokosový puding
150-200 g cukru
200-250 g masla
1 bal.vanilkový cukor (20g)
1 lyžica rumu
ďalej:
marhuľový džem (môže byť aj iný)
kokos na posypanie
Postup prípravy:
- Bielky vyšľaháme mixérom do tuha, postupne zašľaháme po lyžiciach cukor a dobre prešľaháme. Znížime otáčky na minimum a postupne pridávame po jednom žĺtky a olej (po lyžiciach).
- Potom už len zľahka ručne zamiešame múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie (papier jemne vymažeme olejom, aby sa dal z rolády ľahšie odstrániť) a upečieme.
- Pečieme asi 20 minút na 180 ° C (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Upečený korpus ešte za tepla stočíme aj s papierom na pečenie. Keď vychladne, roládu opatrne rozbalíme, odstránime papier, natrieme džemom a naplníme.
- Krém: Z mlieka a pudingového prášku varíme hustý puding (môžete ho osladiť vanilkovým cukrom) a necháme vychladnúť. Ak nechceme, aby sa vám na pudingu urobila šupka, skúsime na horúci puding položiť priesvitnú kuchynskú fóliu a tak necháme vychladnúť (alebo jednoducho počas chladnutia stále miešame, aby sa neurobila šupka).
- Ak nemáme na tieto procedúry čas, šupku na vychladnutom pudingu jednoducho zlúpneme.
- Maslo vyšľaháme s cukrom a zašľaháme vychladnutý puding a lyžicu rumu (maslo aj puding by malo mať približne rovnakú teplotu, aby sa vám krém nezrazil).
- Korpus natrieme džemom a naplníme krémom. Časť krému si necháme na potretie rolády zvonku. Celú roládu bohato posypeme kokosom. Dobrú chuť.
Zdroj: Recepty z mojej kuchyne