Náš taliansky dezert je špecialitou sicílskych gazdiniek, ktoré ju pripravujú zo šťavnatých kyslastých jabĺk. Prečo by sme to nevyskúšali aj my, tak jednoduché a vynikajúce!
Potrebujeme:
75 g hladká múka
1 lyžička prášok do pečiva
50 ml mlieko
60 g maslo
500 g jablká
1 ks vajce
1 ks žĺtok
1 lyžička vanilkový cukor
125 g Kr. cukor
25 g vlašské orechy
25 g píniové oriešky
60 g sušené figy
1 ks citrón
25 g píniové oriešky
1/2 lyžičky škorice
25 g hnedý cukor
postup:
- Jablká olúpeme a nakráma na plátky. Polejeme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Na jemnom strúhadle nastrúhame citrónovú kôru a na drobno nakrájame sušené figy, pridáme ich k jablkám a dôkladne premiešame.
- Cukor, vajíčko a žĺtok vyšľaháme mixérom do peny, pridáme mäkké maslo a prilejeme mlieko. Múku zmiešame s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.
Vareškou primiešame do vyšľahanej peny, pridáme jablká, figy a orechy – orechy sme namočili do vody deň vopred. Namočené orechy sú oveľa sladšie a ľahšie stráviteľné (píniové oriešky sú finančne náročnejšie, ale pokojne ich môžete vymeniť za nesolené arašidy, mandle alebo iné orechy). - Cesto navrstvíme do vymastenej formy a posypeme ho píniovými orieškami a zmesou cukru a škorice.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 50 minút.
Zdroj: takprosto.cc