Fantastický recept na koláč s jablkami a vanilkovým krémom.
Potrebujeme:
Jablková vrstva:
1 kg očistených jabĺk
50 g cukru (alebo podľa chuti)
50 g masla
1 lyžička škorice
Na piškótu:
150 g masla
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajcia
150 g polohrubej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
2 lyžice mlieka
Vanilkový krém:
350 ml mlieka
3 vajcia
70 g cukru
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica škrobu
1 vanilkový cukor
Na ozdobu:
200 ml smotany na šľahanie
1 lyžica práškového cukru
nasekané orechy
Postup:
1.Pripravíme si jablčnú vrstvu. Ostrúhané jablká nakrájame na drobné plátky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme ich do hrnca spolu s cukrom a maslom a na malom plameni varíme asi 15 minút kým sa šťava neodparí. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
Zohrejeme rúru na 180 ° C. Na plech 20 x 30 si dáme papier na pečenie.
2.V jednej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a so štipkou soli.V inej miske si vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Potom vmiešame jedno po druhom vajcia a za každým poriadne premiešame aby sa spojili, pridáme múku a nakoniec trochu mlieka.
4.Na plech si najskôr dáme jablkovú vrstvu a zarovnáme. Nalejeme pripravené cesto a to tiež zarovnáme aby nám cesto prekrylo jablká. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 35 minút. Skúsime špáradlom či je cesto prepečené, a vyberieme z rúry. Následne preklopíme najlepšie na tácku a necháme mierne vychladnúť, opatrne stiahneme papier na pečenie.
5.V mlieku rozmiešame vajce, cukor a vanilkový cukor, pridáme múku, škrob. Na malom plameni za stáleho miešania uvaríme puding. Puding vylejeme na jablkovú vrstvu a zarovnáme.Takto necháme úplne vychladnúť. Nakoniec rozotrieme na krém vyšľahanú šľahačku s práškovým cukrom a ozdobíme nasekanými orechmi podľa vašej chuti. Dobrú chuť. Zdroj: pleziruri.ro