Z jedného cesta máte zákusok s tromi vrstvami. Cesto obsahuje len minimum prášku do pečiva, no napriek tomu vždy krásne narastie a výsledok je skutočne výborný. Zákusok vyzerá krásne a už na prvý pohľad poteší každé oko!
Potrebujeme:
900 ml mlieka
2,5 bal. vanilkového alebo smotanového pudingu
3 žĺtky
100-150 g kr. cukru (podľa chuti)
200 g masla
150 g práškového curku
1 bal. vanilkového cukru
Cesto:
100 g hladkej múky
4 vajcia (na cesto potrebujeme len žĺtky, zvyšok použijeme na polevu)
150 g kr. cukru (100+ 50 g)
100 g horkej čokolády
120 g masla
1 lyžičku prášku do pečiva
1 -2 lyžice kakaa
Postup:
1.Najskôr si pripravíme krém. ½ mlieka s kr. cukrom preložíme na plameň a zahrievame. V druhej polovici rozmiešame žĺtky, pudingový prášok a vanilku. Horúce mlieko zložíme z plameňa a pomaly – slabým prúdom doň vmiešame žĺtkovú zmes. Keď je zmes rozmiešaná, preložíme na slabý plameň a varíme za stáleho miešania, kým nám nevznikne hustá krémová hmota. Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a sem-tam premiešame. Zmäknuté maslo si našľaháme s práškovým cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutej krémovej zmesi.
2.Na cesto si roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli a kým vychladne, ušľaháme si žĺtky s cukrom (100 g) do peny. Potom primiešame vychradnutú čokoládu a múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec primiešame aj maslo ušľahané s 50 g cukru. Cesto navrstvíme na plech s rozmermi 25×30 cm, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 16-20 minút.
3.Cesto necháme vychladnúť a následne ho rozrežeme horizontálne na 3 pláty. Každý natrieme krémom. Na vrch môžete použiť ľubovolnú polevu. Ja používam bielkový krém, ktorý vznikne zo 4 bielok, cukru a citrónovej šťavy – šľaháme nad parou asi 15-20 minút. Dobrú chuť.
Zdroj: nosalty