Týmto receptom svojich hostí jednoducho ohromíte! Recept je zvláštny nielen svojou chuťou, ale aj svojim vzhľadom, pretože sa jahody na ňom nádherne lesknú.
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g polohrubej múky
7 lyžíc cukru kryštál
štipka prášku do pečiva
5 lyžíc vychladeného masla
2 lyžice Hery
1 vajce (rozšľahané) s 1 lyžičkou vody
Na plnku:
230 g mliečnej čokolády (nasekanej)
1 šálka plnotučné smotany
1 lyžička vanilky
450 g zrelých jahôd (nakrájaných na plátky)
½ šálky želé z červených ríbezlí (zakúpite v potravinách, na internete alebo si môžete vytvoriť domáce želé)
Postup:
1.Najprv si pripravte koláčový korpus.
2.Všetky suroviny na cesto, okrem vajec, zmiešajte, pomocou prstov, vo veľkej mise. Mala by vám vzniknúť sypká zmes.
3.Do zmesi pridajte, s vodou rozšľahané, vajcia a vytvorte hladké cesto.
4.Dôkladne postláčajte, aby došlo k spojeniu všetkých surovín.
5.Z cesta utvorte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte chladiť na niekoľko hodín do chladničky.
6.Odležané cesto následne rozvaľkajte na kruh a vložte ho do formy na koláč s priemerom cca 22-25 cm. Nezabudnite vopred formu vymazať trochou masla!
7.Cesto vo forme rozprestrite tak, aby bolo zdvihnuté okolo okrajov.
8.Pečte v rúre, vyhriatej na 190 ° C, asi 15 minút, kým korpus nezozlátne a okraje sa nezačnú ľahko oddeľovať od stien.
9.Hotový korpus nechajte vychladnúť.
10.Kým korpus chladne, pripravte si náplň.
11.Nasekanú čokoládu vložte do žiaruvzdornej misky. Prilejte smotanu a priveďte do varu. Varte, kým sa čokoláda neroztopí a nespojí so smotanou. Hotovú čokoládu odstavte a nechajte chvíľu odpočívať.
12.Do čokoládovej zmesi následne pridajte vanilku a vlejte na korpus. Nechajte čokoládu tuhnúť.
13.Asi hodinu alebo dve pred podávaním, ozdobte dezert čerstvými jahodami.
14.Želé rozpustite v mikrovlnnej rúre a rozšľahajte do hladka. Nechajte ho chladiť asi 10 minút a potom jemne, pomocou štetca, pomažte každú jahodu, aby sa krásne leskla.
15.Kým nebudete koláč podávať, nechajte ho chladiť. Dobrú chuť.
Zdroj: 5ingredients15minutes.com