Sirup z mladej žihľavy je malý prírodný zázrak. Žihľavy majú vysoký obsah vitamínu C, prospievajú srdcu a krvnému obehu, lieči anémiu, čistí organizmus a alebo napr. zlepšujú kvalitu vlasov. Vydajte sa na ich lov a s pomocou pár ďalších surovín si vyrobte domáci žihľavový sirup.
Recept č. 1:
Potrebujeme:
40 vrchných častí žihľavy (zozbierané na neznečistených miestach)
6 bio citrónov
3 l studenej vody
1 kg trstinového cukru alebo 200 g medu
Postup:
- Žihľavy umyjeme len krátkym ponorením do vody.
- Do veľkej uzatvárateľnej nádoby si dáme žihľavy a na plátky nakrájané citróny, prikryjeme a necháme 24 hodín macerovať.
- Druhý deň všetko premiešame a scedíme tekutinu cez sitko. Pridáme do nej cukor / med a ešte ďalší deň necháme odležať. Ak ste pridali cukor, raz za čas premiešajte ak med, nie je potrebné miešať.
- Skladujeme v čistej nádobe v chladničke.
Recept č. 2:
Potrebujeme:
40 vrchné častí žihľavy (zozbierané na neznečistených miestach)
40 g kyseliny citrónovej
1,5 kg trstinového cukru
2 l studenej vody
Postup:
- Žihľavy umyjeme len krátkym ponorením do vody.
- Dáme ich do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Pridáme kyselinu citrónovú, prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.
- Druhý deň tekutinu scedíme cez sitko. Dáme ju na sporák a trochu zohrejeme. Pridáme do nej cukor a zamiešame. Ak nám vznikne pena, odoberieme ju naberačkou.
- Sirup necháme vychladnúť a nalejeme do čistých pohárov. Nie je potreba sterilizovať.