Kto by nepoznal trdelník? Obľúbená pochúťka na trhoch a zábavných akciách.
Skúsme si ho pripraviť sami doma.
Potrebujeme:
5 polievkových lyžíc cukor – škoricový
olej (vajcia)
2 ks vajíčka
42 g droždia
250 ml polotučné mlieko
500 g múka – polohrubá
3 polievkové lyžice práškový cukor
80 g tuk
1. Urobíme si kvások. Dáme si do hrnčeka rozdrobené droždie a posypeme cukrom. Pridáme asi lyžicu mlieka a zamiešame. Počkáme až bude hotový kvások.
2. Do misy si nasypeme múku, cukor a vajíčka. Pridáme tuk, mlieko a kvások. Premiešame a vytvoríme cesto. Teraz necháme cesto pol hodiny odpočívať, niekde v teple.
3.Medzi tým si do misy nasypeme škoricový cukor a rozšľaháme si v inej miske vajíčko.
4.Potom si na silikónovej doske rozvaľkáme vykysnuté cesto.
5.Radielkom nakrájame na prúžky. Prúžky otočíme okolo trubičiek napr. na kremrole alebo použijeme zavaraninové poháre.
6. Zapneme si rúru a necháme zohriať na 180 °C. Trdelník potrieme olejom alebo vajíčkom.
7. Nakoniec ho obalíme do škoricového cukru a dáme piecť zhruba na 8 minút. Hotové zložíme a môžeme servírovať. Dobrú chuť.