Tieto koláčiky sú krásne jemné, vďaka maslovému cestu a pritom ľahko krémové zásluhou vanilkového žĺtkového krému. A priznajme si, vôni vanilky sa nič nevyrovná. Vyskúšajte tento skvelý dezert až z Honkongu.
Potrebujeme:
Na 16 porcií
Na vanilkový krém:
4 žĺtky
¾ hrnčeka horúcej vody
6 lyžíc cukru
štipka soli
¼ hrnčeka mlieka
2 lyžičky vanilkového extraktu alebo ½ čerstvého vanilkového struku
Cesto na košíčky:
2 hrnčeky múky
110 g masla izbovej teploty
¼ hrnčeka práškového cukru
2 lyžice rozšľahaných vajíčok (z vajíčok na vanilkový krém)
štipka soli
1 lyžička vanilkového extraktu alebo 1/4 čerstvého vanilkového struku
Postup:
Celkový čas prípravy: 45 min
Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
Žĺtky vyšľaháme a odoberieme 2 lyžice na výrobu cesta.
Na cesto si do veľkej misy presypeme múku, cukor, soľ a premiešame. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a rukami zmiešame. Prilejeme dve lyžice žĺtkov a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke. Medzitým si pripravíme krém.
Na krém si rozpustíme v horúcej vode cukor a soľ. Miešame, kým nezmiznú kryštáliky, a necháme vychladnúť. Potom prilejeme zvyšné žĺtky, mlieko, vanilku a dôkladne premiešame. Nakoniec prelejeme cez sito, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.
Formičky na koláčiky si jemne vymastíme olejom alebo maslom.
Cesto vyberieme z chladničky. Rozdelíme si ho na 16 rovnako veľkých častí a vyvaľkáme z nich guličky. Každú guľôčku vložíme do formičky a cesto rovnomerne vytlačíme a rozprestrieme po celej ploche formičky.
Do každého pripraveného košíčka nalejeme vanilkový krém, aby bol tak z 80% naplnený. Pečieme 15 – 20 minút, kým okraje nezačnú hnednúť a krém nebude stuhnutý.
Upečené koláčiky necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Zdroj: www.youtube.com