Ak ste túto klasiku zo všetkých klasík ešte nevarili, tu je náš podrobný recept.
Potrebujeme:
Na bravčové mäso:
1 kg vykostenej bravčovej krkovičky
5 strúčikov cesnaku
1 cibuľa
1 lyžička rasce
2 lyžice masti
1 lyžica hladkej múky
soľ a korenie
Na knedle:
1/2 kg hrubej múky
20 g droždia
1 vajce
1 rožok
1 lyžička práškového cukru
250 ml mlieka
štipka soľ
Na kapustu:
500 g kyslej kapusty
1 cibuľa
2 lyžice masti
2 lyžice hrubej múky
100 ml vody
rasca, soľ a cukor
Postup:
- Krkovičku dochutíme soľou, korením, kmínom a potrieme prelisovaným cesnakom.
- Mäso položíme na nakrájanú cibuľu, pridáme masť, podlejeme vodou a pečieme tri hodiny.
- Zahrejeme mlieko, trochu odlejeme do pohára, pridáme cukor a premiešame.
- Pridáme droždie a necháme ho kysnúť.
- Medzitým rozšľaháme vajíčko do múky, pridáme soľ, droždie a mlieko.
- Rožok nakrájame na kocky a pridáme do zmesi.
- Premiešame a necháme cesto kysnúť, prikryté utierkou, po dobu 60 minút.
- Nakrájanú kapustu dáme variť do mäkka spolu s vodou, rascou, trochou soli a opraženou cibuľou v lyžici masti.
- Zohrejte masť na inej panvici, pridajte múku a spravíme zásmažku.
- Pridáme ju do zmäkčenej kapusty. Nakoniec ju dochutíme cukrom.
- Z kysnutého cesta vyvaľkáme tri valčeky a necháme kysnúť asi 20 minút.
- Medzitým zohrejeme vodu, keď začne vrieť, vložíme do nej valčeky.
- Knedle necháme variť 20 minút. Po uplynutí času knedle vytiahneme a nakrájame. Dobrú chuť.