Dnes máme pre vás špeciálny recept! Ak máte radi halušky a kuracie mäso tak tento recept je pre vás ako stvorený. Halušky sú vylepšené o špenát, čo im pridá nielen na chuti a vzhľade, ale je to aj zdravšou alternatívou ku klasickým haluškám. K tomu všetkému ak máte radi cesnak, všetko je preliate lahodnou cesnakovou omáčkou.
Potrebujeme:
Na halušky:
1 kg zemiakov
2 vajcia
500 g polohrubej múky alebo krupice
500 g špenátu (mrazeného)
1 polievková lyžica soli
Na omáčku:
800 g kuracích pŕs
3 polievkové lyžice masla
200 ml kyslej smotany
400 ml smotany na šľahanie
1 polievková lyžica hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
Postup:
1.Najprv si očistíme zemiaky, nakrájame ich na kocky a necháme variť v osolenej vode. Keď sú mäkké, scedíme ich a potom roztlačíme tak, aby sme v nich nenechali žiadne hrudky. Predtým, ako budeme pokračovať v príprave halušiek ich necháme úplne vychladnúť. Mrazený špenát necháme rozmraziť a je dôležité ho poriadne vyžmýkať. Zbavíme sa všetkej prebytočnej tekutiny, ktorá je v tomto recepte na škodu.
2.Do chladných zemiakov primiešame špenát a vajcia, ktoré si predtým vyšľaháme. Všetko dobre premiešame a začneme postupne pridávať múku alebo krupicu. Z vytvoreného cesta potom na pomúčenej dosky vytvoríme dlhý valček, ktorý nakrájame na menšie kúsky (asi 2 cm). Pripravené halušky potom hádžeme do vriacej a osolenej vody. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch, čo je asi 3 až 5 minút varenia. Následne ich z vody vyberieme.
3.Omáčku s kuracím mäsom pripravíme nasledovne. Kuracie prsia nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme ich a osmažíme na rozohriatej panvici s maslom. Smažíme len krátko z každej strany. Potom pridáme smotanu s prelisovaným cesnakom a miešame na miernom plameni. Po chvíli k omáčke pridáme kyslú smotanu v ktorej sme rozmiešali múku. Táto zmes omáčku zahustí. Necháme chvíľu variť, pokiaľ je mäso mäkké. Ak je to potrebné, dochutíme korením. Dobrú chuť. Zdroj:nosalty.hu