Alfa a omega je vybrať si správne mäso. Ideálne správne vyzreté hovädzie mäso s tukovým žilkovaním, ktoré zachováva šťavnatosť. A ak ho podávate s juhoamerickou omáčkou chimichurri s cesnakom a petržlenovou vňaťou, bude to bomba.
Potrebujeme:
150–200 g zadného hovädzieho
olivový olej
čerstvo mleté korenie
soľ (vločkovitá)
Na omáčku chimichurri:
2 hrste petržlenovej vňate
1 hrsť čerstvého oregana
1 hrsť čerstvého koriandra
3 strúčiky cesnaku
2 chilli papričky
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
korenie
soľ
Postup:
- Najprv si pripravte omáčku chimichurri. Všetky bylinky nasekajte na jemno ,môžete použiť mažiar alebo mixér.
- Pridajte nadrobno nasekaný alebo prelisovaný cesnak a chilli papričku zbavenú jadierok nasekanú najemno.
- Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením a zalejte olivovým olejom.
- Steak osušte pri izbovej teplote papierovou utierkou a pred opekaním ho okoreňte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a steak opečte z oboch strán.
- Môžete použiť pravidlo centimetra aký je steak vysoký, smažte ho toľko minút z každej strany. Takže budete piecť trojcentimetrový kúsok 3 minúty z každej strany.
- Po upečení steak zabaľte do alobalu a nechajte odpočívať aspoň 10 minút.
- Potom nakrájajte na tenké plátky, dochuťte hrubozrnnou soľou.
- Podávajte s omáčkou chimichurri.
- Ako príloha sú skvelé pečené zemiaky alebo ľahký šalát. Dobrú chuť.