Lístkové cesto je v našich kuchyniach veľmi obľúbené hlavne pre jeho univerzálne použitie. Bohužiaľ len málokto si nájde čas a chuť si lístkové cesto pripraviť doma. Budem úprimná, aj ja patrím k tým, ktorí ho zvyčajne kupujú. Teda aspoň do tej doby, než som objavila túto zrýchlenú variantu.
suroviny
Bleskové lístkové cesto (cca 500 g):
250 ghladkej múky
1/2 lyžičkysoli
125 gmasla, rozdeleného na 50 g + 75 g
cca 120 mlvody
postup prípravy
- Príprava cesta je pomerne rýchla a jednoduchá. Z múky, masla a vody si vypracujete mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme a natierate ľahko zmäknutým maslom.
- Prekvapivo jednoduché a prekvapivo dobré. Cesto má úžasnú maslovú chuť i vôňu, je krásne krehké a chrumkavé. Zatiaľ som ho skúšala len na sladko, ale verím, že rovnaká bude aj v slanom prevedení.
-
Múku preosejte do misy, pridajte soľ a premiešajte.Pridajte 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujte na posýpku. Vyskúšala som obe možnosti, ruky aj robota, oboje funguje rovnako 🙂
- K drobence začnite pomaly pridávať vodu a vypracujte mäkké cesto. Vodu pridávajte postupne, tak ako bude potrebné, vždy dobre zapracujte.
- Zostávajúcich 75 g masla dajte do misky a nechajte ľahko povoliť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len ľahko zmäknúť, tak aby išlo rozmazať lyžicou. Rozdeľte ho v miske na tri časti, tj. 3 x cca 25 g.
- Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche na obdĺžnik a rozmere cca 40 x 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozváľaného cesta potrite tretinou zmäknutého masla (25 g). Dobre sa na roztieranie hodí lyžice.
- Nenamazanú tretinu cesta prehnite do stredu az druhej strany preklopte druhú časť cesta.
- Cesto opatrne rozvaľkajte, opäť do obdĺžnika cca 40 x 20 cm a postup dvakrát zopakujte so zostávajúcim maslom.
-
Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložte na tretiny a znovu rozvaľkajte na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát.Počas váľanie podľa potreby ľahko posypávejte múkou a snažte sa na cesto príliš netlačiť.
-
Hotové cesto dajte pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky alebo môžete zamraziť. Z receptu pripravíte cca 500 g lístkového cesta.
Zdroj: Vikendove pečení