Fantastické fašírky s cuketou pečené na plechu. Zdravšie ako vyprážaná klasika a ľahšie na žalúdok. Vyskúšajte ich aj s tradičnou gréckou omáčkou tzatziki!
Potrebujeme:
600 g mletého mäsa
2 – 3 cukety
2 vajcia
1 cibuľu
3 – 4 strúčiky cesnaku
2 PL paradajkového pretlaku
3 PL strúhanky
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
mätu a sušenú bazalku
Postup:
1. Cuketu si umyte, ošúpte a nastrúhajte. Cibuľu a cesnak si nakrájajte na malé kúsky. Z cukety zlejte šťavu a spolu s cibuľou a cesnakom ju zmiešajte s mletým mäsom.
2. Pridajte strúhanku, paradajkový pretlak a vajcia.
3. Osoľte a okoreňte, potom dobre premiešajte.
4. Vytvarujte stredne veľké mäsové guľky a ukladajte ich vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.
5. Vložte do predhriatej rúry a pečte 20 minút pri teplote 170 – 180 °C.
6. Upečené fašírky podávajte s obľúbenou prílohou, alebo so šalátom. Výborné sú v kombinácii s tradičnou gréckou omáčkou tzatziki.
Omáčka tzatziki
Potrebujeme:
400 g gréckeho jogurtu
1 uhorku
4 – 5 strúčikov cesnaku
šťavu z 1/2 citróna
hrsť kôpru
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte a nastrúhajte si uhorky, osoľte, premiešajte a odložte na 10 minút. Jogurt zmiešajte s prelisovaným cesnakom a uhorkou, pridajte citrónovú šťavu, nasekaný kôpor, premiešajte a dochuťte soľou a korením. Odložte do chladničky vychladiť na niekoľko hodín. Dobrú chuť.
Zdroj: retete-usoare.info