Svieže pokušenie ideálne na leto, chutné a šťavnaté po citrónoch. Zákusok nie je ťažký, skúste si ho pripraviť a nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
cesto:
6 bielkov
7 lyžíc kryštálový cukor
7 lyžíc polohr. múka
2 lyžičky citrónovej kôry
Krém:
7 ks žĺtky
10 lyžíc kryštálový cukor
2 bal. Zlatý klas
1 l mlieko
250 g (alebo Hera) maslo
Šťava a kôra z 1 citróna (ja dávam veľký citrón)
Na dokončenie:
400 – 500 ml šľahačka na šľahanie 33%
1 – 2 bal Smetafix
dozdobíme šľahačkou
Postup:
Bielky a cukor kryštál vyšľaháme do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame múku a zľahka premiešame. Nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru. Vznikne nám bielkové svieže cesto.
Plech 29 x 39 cm vyložíme papierom na pečenie, cesto rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 180 stupňov 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku, krém. Vaječné žĺtky, mlieko 200 ml a rozhabarkujeme. Zvyšok mlieka, cukor kryštál dáme do misky a varíme. Keď mlieko zovrie, vlejeme pripravenú zmes uvaríme hladký krém. Keď je krém uvarený vmiešame doň maslo ešte za horúca, aby sa rozpustilo a úplne nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru a šťavu (trochu šťavy necháme na pokvapkanie cesta). Dáme vychladnúť.
Na upečený korpus rovnomerne rozotrieme krém. Dáme do chladničky stuhnúť. Nakoniec si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme a rovnomerne rozotrieme na krém. Vrch dozdobíme šľahačkou a dáme vychladnúť.
zdroj: tortekolaci com