Sacher torta je jediná svojho druhu a chuťovo dokonalá. Presná receptúra zostáva stále tajomstvom a poznajú ju iba cukrári v hoteli Sacher vo Viedni. My sme našli receptúru, ktorá sa podľa dostupných informácií originálu veľmi blíži.
Potrebujeme:
Na cesto:
7 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
150 g masla, izbovej teploty
120 g práškového cukru
150 g horkej čokolády, nasekané na kúsky
1 lyžička vanilkového extraktu
120 g krupicového cukru
štipka soli
160 g hladkej múky
250 – 300 g marhuľového džemu
Na čokoládovú polevu:
210 g 85% horkej čokolády
250 g krupicového cukru
160 ml vody
K servírovaniu:
šľahačka
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 ° C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymažte maslom.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne pridajte žĺtky a vmiešajte vanilkový extrakt.
- Nasekanú čokoládu rozpustite nad parou a potom ju pomaly prilejte do misy so žĺtkami.
- Bielky vyšľahajte na jemný sneh a postupne prisypávajte krupicový cukor, než sa utvorí tuhý sneh a všetok cukor bude vnútri.
- Sneh opatrne vmiešajte do čokoládovej zmesi a prisypte múku, ktorú tiež ľahko vmiešajte do zmesi.
- Pripravené cesto vlejte do formy a pečte približne 45 až 50 minút alebo kým špajdla zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
- Tortu po chvíli vyklopte z formy a nechajte hu úplne vychladnúť. Pripravte si marhuľový džem.
- Vychladnutý tortu rozrežte pozdĺžne na pol. Približne polovicu množstvo džemu namažte na prvú vrstvu. Prikryte druhou polovicou torty, na ktorého vršok a boky torty namažte zvyšok džemu. Nechajte tortu pol hodiny odpočívať, aby sa džem ľahko vsiakol do korpusu.
- Tortu premiestnite na rošt nad papier na pečenie.
- Na čokoládovú polevu zmiešajte cukor a vodu v kastróliku. Priveďte do varu a varte približne 5 minút alebo kým zmes nedosiahne teplotu 112 ° C.
- Potom zložte z platne a prisypte nasekanú čokoládu. Premiešajte aby vznikla hladká a lesklá zmes.
- Nalejte ešte horúcu polevu na tortu po celom povrchu. Nechajte dobre odkvapkať a potom tortu presuňte na servírovací tanier. Nechajte dezert aspoň hodinu v izbovej teplote. Odkvapkanú čokoládovú polevu môžete použiť na nápis “Sacher” na tortu.
- Servírujte s čerstvo vyšľahanou šľahačkou. Dobrú chuť.
Zdroj: www.homecookingadventure.com