Fantastická a originálna torta, kde je značná časť múky nahradená červenou repou. Vďaka červenej repe je táto torta nádherne vláčna a podporuje výraznú čokoládovú chuť.
Potrebujeme:
4 stredne veľké červené repy, olúpané a nakrájané na kúsky široké asi 5 cm
2 hrnčeky hladkej múky
1 a 1/2 hrnčeka cukru
1/2 hrnčeka holandského kakaa
1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
soľ
2 veľké vajcia
3/4 hrnčeka teplej vody
1/4 hrnčeka svetlicového oleja (môžete nahradiť napr. Slnečnicovým alebo olivovým)
1 lyžička vanilkového extraktu (skúste si vyrobiť domáci )
tuk na vymazanie rúry
čokoládovú polevu (môžete kúpiť hotovú alebo rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli)
kandizované kúsky repy, na ozdobu (nie je nutné)
postup:
1. Kúsky repy dajte do hrnca s vodou (asi 5 cm vody) a hrniec zakryte. Priveďte do varu. Zmiernite plameň a duste, kým repa nie je úplne mäkká. Zlejte vodu a repu rozmixujte dohladka.
2. Predhrejte rúru na 180 ° C. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu a 3/4 lyžičky soli. Pridajte vajcia, vodu, olej, vanilkový extrakt a 1 a 1/4 hrnčeka repového pyré.
3. Prichystajte si tortovú formu (s priemerom asi 23 cm a 8 cm vysokú). Vymažte ju tukom. Dno pokryte papierom na pečenie.
4. Do formy nalejte cesto. Pečte v predhriatej rúre asi 45 minút, kým špajle nie je po pichnutí do stredu torty čistá. Potom vyberte z rúry a nechajte vo forme chladnúť asi 20 minút.
5. Vyberte z formy a vyhoďte papier na pečenie. Nechajte úplne vychladnúť. Zarovnajte vršok torty a preneste ho na servírovací tanier. Prelejte vrch čokoládovou polevou a nechajte 30 minút stuhnúť. Ozdobte kúskami repy.
6. Torta bez polevy vydrží pri izbovej teplote až 2 dni, s polevou 1 deň.
zdroj: marthastewart.com