Vynikajúco vypadajúci koláč na slávnostné príležitosti. Tvaroh s tmavou čokoládou sú zárukou výbornej chuti, a tmavá čokoláda na vrchu s bielou dolaďujú jeho vzhľad.
Potrebujeme:
základ:
260 g tmavé sušienky
100 g maslo
krém:
500 g jemný tvaroh
100 g práškový cukor
1 ks vajce
40 g kakao
1 lyžička vanilkový extrakt
Ďalej budeme potrebovať:
1 ks vajce
1 lyžica mlieko
6 ks keks Siesta XXL (1 ks = 52 g)
poleva:
100 g horká čokoláda
100 ml smotana na šľahanie
50 g biela čokoláda
Postup:
- Pripravíme si formu na pečenie o veľkosti 20 x 20 cm, ktorú si vyložíme papierom. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Sušienky vložíme do mixéra a rozdrvíme ich na prach. Pridáme rozpustené maslo a premiešame – vytvoríme tak hmotu podobnú mokrému piesku. Túto hmotu navrstvíme na dno vyloženej formy.
- Sušienky si potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžicu mlieka a následne poukladáme keksy Siesta. Rukami pritlačíme a odložíme do chladničky.
- Pripravíme krém. Tvaroh vymiešame s cukrom, pridáme rozšľahané vajíčko a spojíme. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a kakao. Pripravený krém navrstvíme na sušienky a pekne uhladíme.
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry po dobu 50 – 60 minút. Rúru vypneme, pootvoríme dvierka, ale koláč nevyberáme. Necháme ho pri otvorených dvierkach vychladnúť cca 15 minút. Po 15 minútach koláč vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
- Smotanu na šľahanie si zohrejeme na ohni – pozor, nesmie vrieť! a pridáme na kúsky nalámanú horkú čokoládu. Miešaním ju rozpustíme. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme bielu čokoládu. Tmavou čokoládou polejeme koláč a lyžicou navrstvíme kôpky rozpustenej bielej čokolády. Pomocou vidličky urobíme rôzne tvary a necháme stuhnúť.
- Krájame ostrým nožom, ktorý si namočíme do horúcej vody. Dobrú chuť!
Zdroj: iadorecinnamon