Domáca mozzarela

moz

Potrebujete:

1a 1/5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
štvrtina tablety rastlinného syridla
3,5 l plnotučného mlieka
lyžička so

Postup:


Kyselinu citrónovú zmiešajte so štvrť hrnčekom studenej vody.
  1. V druhom hrnčeku si prírodné syridlo rozpustíme podobne v rovnakom množstve studenej vody ako kyselinu citrónovú.
  2. Mlieko dáme variť  a keď bude teplé, jemne doň zamiešame pripravenú zmes kyseliny citrónovej. Stále miešame a pomocou teplomera udržujme teplotu mlieka na 31°C.

Tu sa začne mlieko zrážať.

4.  Toto sa stane, ak pridáme do mlieka pripravenú zmes rastlinného syridla. Pokračujme v
miešaní, až kým nedosiahneme  teplotu 40°C

5.  Následne vypnite horák, hrniec zakryte pokrievkou a nechajte odpočívať aspoň 5 minút.

6.  V druhom hrnci priveďte vodu až k 87 stupňom Celzia .

7. V hrnci, v ktorom  mliečna zmes odpočívala by sa pomaly mala tvarohovo vyzerajúca časť oddeľovať od srvátky (žltá tekutina).

Ak to takto nevyzerá, nechajte zmes odpočívať  až kým sa tak nestane.

8.  Následne vyberte hrudky a uložte do cedníka.

9.  Potom ich ponorte do hrnca s takmer vriacou vodou  a nechajte variť asi 5 minút.

Občas premiešajte a uistite sa, že vnútorná teplota syra je okolo 57 stupňov Celzia.

10.  Hrudky vyberte, jemne osoľte a spracujte podobne ako cesto, až kým sa nevytvorí syr. Formujte do požadovaných tvarov.

zdroj: the kitchn

You Might Also Like