Výborná domáca pochúťka ktorú si môžete pripraviť kedykoľvek a na každú príležitosť. Pridať môžete rôzne bylinky, podľa vlastnej chuti.
Potrebujeme:
200 g kyslá smotana
3 ks vajcia
2 lyžičky soľ
1 l mlieko
30 g bylinky(petržlen, oregáno, žerucha…)
1/2 lyžičky rasce
Postup:
- Mlieko dáme do hrnca a necháme ho zovrieť.
- Kým sa mlieko varí, v druhom hrnci zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a soľou.
- Bylinky nakrájame na drobno. Keď mlieko vrie, oheň znížime a tenkým prúdom prilejeme kyslú smotanu zmiešanú s vajíčkami.
- Na miernom ohni varíme cca 5 minút, aby sa oddelila srvátka a potom pridáme bylinky, rascu, môžeme ešte osoliť a premiešame.
- Pripravíme si gázu a sitko. Hmotu nalejeme do gázy, na vrch umiestnime niečo ťažšie a necháme stiecť (cca necháme v gáze 1 hodinu).
- Gázu odstránime a syr odložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny.
Zdroj: povar. ru.