Jednoduchý kysnutý pletenec, ktorý dobre vyzerá a ešte lepšie chutí. Skúste niečo dobre vyzerajúce aj doma! Vynikajúce na raňajky pre deti do školy, aj ako pochúťka ku káve.
Potrebujeme:
Biele cesto:
300 g polohrubá múka
150 ml mlieka
10 g čerstvé droždie
1 lyžička Kr. cukor
3 lyžice olej
1/2 ks vajcia
1 bal.vanilkový cukor
štipka soľ
Tmavé cesto:
300 g polohrubá múka
170 ml mlieka
10 g čerstvé droždie
1 lyžička Kr. cukor
3 lyžice olej
1/2 ks vajcia
1 bal.vanilkový cukor
štipka soľ
2 lyžice kakao
2 lyžice kakao
Ďalej budeme potrebovať:
džem podľa chuti
práškový cukor na posypanie
postup:
- Mlieko si zohrejeme, pridáme Kr. cukor a čerstvé droždie – pripravíme si kvások. Ostatné suroviny si zmiešame v miske, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Rovnako spracujeme aj tmavé cesto.
- Vykysnuté cesta si na pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Svetlé cesto potrieme džemom a položíme tmavé cesto. Zrolujeme a stred rozrežeme nožom. Prepletieme a položíme na papierom vyložený plech.
- Necháme na teplom mieste postáť cca pol hodinu a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 – 30 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Zdroj: recepti.com