Najkrajší škoricový závin, aký môžete mať na stole. Pomocou nožníc vytvoríte luxusný a elegantný vzhľad jednoduchého škoricového závinu.
Potrebujeme:
150 ml mlieko
100 g biely jogurt
7 g sušené kvasnice
2 lyžice kr. cukor
1 lyžička soľ
1 ks vajce
500 g polohrubá múka
70 ml olej
Ďalej budeme potrebovať:
150 g maslo
3 lyžice kr. cukor
2 lyžičky škorice
poleva:
3 lyžice voda
100 g Kr. cukor
postup:
- 100 ml mlieka ohrejeme, pridáme 1 lyžičku Kr. cukru a sušené droždie. Necháme chvíľu odstáť, aby vzišiel kvások. Zvyšné mlieko pridáme k jogurtu, pridáme soľ, cukor, jedno vajíčko a olej. Dôkladne premiešame, pridáme kvások a nakoniec aj múku. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť cca 2 hodiny.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a celý jeho povrch potrieme mäkkým maslom. Posypeme zmesou Kr.cukru a škorice a zrolujeme.
- Rolku preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
- Ostrými nožnicami začneme strihať pod uhlom cca 45 stupňov cca 1 cm kúsky. Neprestrihneme až úplne na spodnú časť a striedavo ukladáme jednotlivé kúsky do strán. Každý tretí kúsok necháme položený rovno.
- Rolku necháme prikrytú kysnúť ešte cca 20 minút a následne pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 – 20 minút.
- Upečený koláč vyberieme a potrieme polevou – 100 g Kr.cukru necháme rozvariť vo vode (3 – 5 lyžíc).
Zdroj: Vk