Po období zimy začiatkom jari prichádza na scénu hypovitaminóza, kedy si telo od vás začne požadovať stravu bohatú na vitamíny – zeleninu a bylinky. Na trhu sa už začína objavovať prvá cibuľa, uhorka a reďkovka, ale nezabúdajte, že zeleninu je najlepšie skonzumovať v čase jej dozrievania. Aj z tohto dôvodu je rozumnejšie upriamiť svoju pozornosť na repu, kapustu a mrkvu.
Takto si prichystáte chrumkavý sladkokyslý šalát!
Potrebujeme:
1 červená repa
1 cibuľa
3 kyslé uhorky
1 ČL octu (citrónová šťava)
1 mrkva
1/4 bielej kapusty
1/2 ČL cukru
3 PL slnečnicového oleja
Soľ a zelená cibuľka podľa chuti
Postup:
- Cviklu si uvarte, nechajte vychladnúť a očistite.
- Kapustu nakrájajte nadrobno, mrkvu si nastrúhajte na strúhadle.
- Nakladané uhorky (3 veľké alebo 4 menšie) nastrúhajte tak, ako aj mrkvu, alebo ich narežte najemno.
- Kapustu zmiešajte s mrkvou, najlepšie rukami, aby zelenina pustila šťavu.
- Pridajte repu, najemno nakrájanú cibuľu, soľ, cukor a ocot. Všetko premiešajte a polejte nerafinovaným slnečnicovým olejom.
- Šalát bude sýtejší, ak ho necháte chvíľu odstáť. Môžete ho podávať dozdobený zelenou cibuľkou.
Tento ľahký šalát bude ešte lepší, ak namiesto octu použijete citrónovú šťavu a dochutíte ho olivovým olejom. Dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru