Francúzsky eclairs s vanilkovým krémom namáčaný v čokoládovej poleve!

ecla

Eclairky patria medzi jedny z mnohých preslávených francúzskych dezertov. Jedná sa o krehké trubičky z odpaľovaného cesta plnené lahodným vanilkovým krémom. Lesklá čokoládová poleva, ktorá je použitá v tomto recepte, je skvelou voľbou nielen vďaka jednoduchosti a rýchlosti, ale samozrejme aj vďaka skvelej chuti.

Potrebujeme:

Odpaľované cesto:

1 hrnček múky (125 g)
100 ml mlieka
100 ml vody
2 lyžice cukru (10 g)
½ lyžičky soli
5 ½ lyžice masla (80 g)
4 vajíčka

Vanilkový krém:

2 hrnčeky mlieka (480 ml)
2 lyžičky vanilkového extraktu
4 žĺtky
1/3 hrnčeka cukru (70 g)
1/3 kukuričného škrobu (40 g)
1 lyžica masla (15 g)

Čokoládová poleva:

200 g horkej čokolády
2/3 h smotany na šľahanie (155 ml)

Postup:

Celkový čas prípravy: 120 min

1

Začnite prípravou vanilkového krému. Žĺtky vyšľahajte spoločne s cukrom do svetlej nadýchanej peny. Primiešajte škrob. Do hrnca nalejte mlieko a priveďte do varu. Tretinu ohriateho mlieka prilejte k vaječnej pene, rýchlo premiešajte, aby sa žĺtky nezrazili, a prilejte k zvyšku mlieka. Za súčasného miešania priveďte znovu do varu. Varte tak dlho, kým nezačne zmes hustnúť, rovnako ako keď varíte puding. Odoberte z ohňa a primiešajte vanilkový extrakt. Premiestnite do čistej misy a nechajte krém 10 minút chladnúť za občasného miešania, aby sa nevytvoril na povrchu škrupinu. Potom zapracujte maslo. Prikryte fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu krému, aby sa opäť nevytvoril tvrdý povlak, a uložte do chladničky.

2

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Teraz sa môžete pustiť do prípravy odpaľovaného cesta. Cez sito si preosejte múku. Do hrnca nalejte mlieko s vodou, prisypte cukor, soľ a pridajte maslo. Zahrievajte, a akonáhle sa tekutina začne variť, odoberte z ohňa a prisypte všetku múku a rýchlo ju zapracujte do tekutiny, aby vzniklo homogénne cesto. Vráťte späť nad oheň a na malom plameni za súčasného miešania ohrievajte 1-2 minúty, kým sa nevyparí voda, cesto sa nezačne odlepovať od stien hrnca a na dne hrnca sa nevytvorí ľahký povlak. Vzniknuté cesto premiestnite do veľkej misy a nechajte zľahka vychladnúť. Potom primiešajte pomocou miešačky alebo mixéra vajíčka jedno po druhom. Vznikne hladké polotekuté cesto.

3

Pripravte si cukrárske vrecko s koncovou násadkou v tvare hviezdy as otvorom o veľkosti 1 cm. Naplňte cestom a na plech vyložený papierom na pečenie tvorte 10-12 cm dlhé prúžky. Poprášte práškovým cukrom a pečte 40 minút. Po prvých 10 minútach vložte zhora medzi dvere rúry drevenú varešku, aby odchádzala para v priebehu pečenia. Upečené eclairky vyberte z rúry, prepichnite špáradlom, aby vystúpila para a na mriežke nechajte vychladnúť.

4

Stuhnutý krém vyberte z chladničky a vyšľahajte v nadýchaný krém. Naplňte ním cukrárske vrecko s úzkym koncom (5 mm). Vytvorte 3 dierky na spodnej strane vychladnutých erclairek. Cez vytvorené dierky následne naplňte eclairky krémom.

5

Ako posledné pripravte čokoládovú polevu. Nasekajte čokoládu a nasypte do misy. V malom hrnci rozohrejte smotanu, nesmie sa však začať variť. Ohriatu smotanou prelejte čokoládu a nechajte 1-2 minúty rozpúšťať. Potom premiešajte a vymiešajte v hladkú polevu.

6

Každú eclairku zhora namočte do čokoládovej polevy. Polevu nespracujete všetku, ale je potreba viac, aby sa do nej eclairky mohli namáčať. Nechajte stuhnúť a môžete podávať. Dobrú chuť. Zdroj: youtube

You Might Also Like