Francúzsky krémeš z lístkového cesta s jednoduchou prípravou!

cos

Jednoduchý a určite stojí za to, vyskúšať ho!

Potrebujeme:

cesto:

1 bal.lístkové cesto

Vanilkový krém:

1 l mlieko
8 ks vajcia
300 g Kr. cukor
100 g hladká múka
1 struk vanilka
25 g želatína

Šľahačková vrstva:

400 ml smotana na šľahanie
2 lyžice práškový cukor
2 bal.Smetafix

vrch:

1/2 lyžičky  instantná káva
5 lyžíc mlieko
200 g Kr. cukor
                                                                                           70 g maslo

Postup:

  1. Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm.
  2. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do požadovanej veľkosti. Obe cesta upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Nezabudneme cesto popichať vidličkou, aby sa nám nenafúklo.
  3. Najskôr si pripravíme polevu na vrch: Ku káve pridáme teplé mlieko a miešaním kávu rozpustíme. Dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania krátko povaríme – cca 8-10 minút – pripravíme karamel. Odstránime z tepla, vmiešame maslo a rýchlymi pohybmi vareškou maslo rozpustíme a hmotu dôkladne vymiešame. Chvíľu počkáme, kým nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát cesta, ktorý následne nakrájame na kocky.
  4. Žĺtka a bielka oddelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom (150 g), pridáme múku, vnútro vanilky a prilejeme 200 ml mlieka. Dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. 700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme vymiešané žĺtkovou hmotu a uvaríme hustý puding. Vo zvyšnom mlieku – 100 ml si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu pridáme do vyšľahaného snehu z vaječných bielkov a 150 g cukru. Takto pripravené vaječné bielky vmiešame ho horúcej hustej žĺtkovej hmoty a spojíme.
  5. Ešte teplý krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Necháme poriadne vychladnúť.
  6. Smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a stužovačom do krémovej šľahačky, ktorú navrstvíme na krém. Pekne uhladíme a položíme druhý plát cesta, ktorý sme na začiatku poliali polevou. Necháme stuhnúť, nakrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť!

Zdroj:  ciromhab blogspot.com

You Might Also Like