Jednoduchý a určite stojí za to, vyskúšať ho!
Potrebujeme:
cesto:
1 bal.lístkové cesto
Vanilkový krém:
1 l mlieko
8 ks vajcia
300 g Kr. cukor
100 g hladká múka
1 struk vanilka
25 g želatína
Šľahačková vrstva:
400 ml smotana na šľahanie
2 lyžice práškový cukor
2 bal.Smetafix
vrch:
1/2 lyžičky instantná káva
5 lyžíc mlieko
200 g Kr. cukor
70 g maslo
Postup:
- Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm.
- Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do požadovanej veľkosti. Obe cesta upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Nezabudneme cesto popichať vidličkou, aby sa nám nenafúklo.
- Najskôr si pripravíme polevu na vrch: Ku káve pridáme teplé mlieko a miešaním kávu rozpustíme. Dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania krátko povaríme – cca 8-10 minút – pripravíme karamel. Odstránime z tepla, vmiešame maslo a rýchlymi pohybmi vareškou maslo rozpustíme a hmotu dôkladne vymiešame. Chvíľu počkáme, kým nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát cesta, ktorý následne nakrájame na kocky.
- Žĺtka a bielka oddelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom (150 g), pridáme múku, vnútro vanilky a prilejeme 200 ml mlieka. Dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. 700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme vymiešané žĺtkovou hmotu a uvaríme hustý puding. Vo zvyšnom mlieku – 100 ml si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu pridáme do vyšľahaného snehu z vaječných bielkov a 150 g cukru. Takto pripravené vaječné bielky vmiešame ho horúcej hustej žĺtkovej hmoty a spojíme.
- Ešte teplý krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Necháme poriadne vychladnúť.
- Smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a stužovačom do krémovej šľahačky, ktorú navrstvíme na krém. Pekne uhladíme a položíme druhý plát cesta, ktorý sme na začiatku poliali polevou. Necháme stuhnúť, nakrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť!
Zdroj: ciromhab blogspot.com