Zemiaky, ktoré sa rozplývajú v ústach …. Hodia sa skvele ku grilu ….. alebo ako hlavné jedlo .
Potrebujeme:
5 g masla
2-3strúčiky cesnaku
1 kg vyčistené a nakrájané zemiaky
250 ml mlieka
200 ml smotany
soľ, korenie
trochu sušeného timiánu
trochu muškátového oriešku
5 g strúhaného ementálu
Postup:
Umyjeme a očistíme zemiaky. Nakrájame zemiaky na plátky. Zmiešame mlieko, smotanu a korenie do nádoby a zahrievame až do varu. Pekáč alebo hlbšiu nádobu vymažeme s maslom a cesnakom. Cesnak necháme v pekáči a poukladáme zemiaky jeden vedľa druhého.
Zalejeme zemiaky s omáčkou ktorú sme pripravili. Behom pečenia môžeme polievať touto zmesou z ktorej si necháme asi 1/3. Zemiaky by mali byť všetky zaliate zmesou.
Na vrch dáme malé kúsky masla a strúhaný syr (môžeme aj bez syra). Zemiaky vložíme do trúby predhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 40 minút, do zlatohneda.
Podávame pri gril, alebo ako samostatný pokrm so šalátom.
Zdroj: coolinarika com