Potrebujeme:
cesto:
180 g cukru
200 ml kyslej smotany
150 ml oleja
200 g múky
100g mletých mandlí
500g strúhaných jabĺk
1 prášok do pečiva
lyžice škorice
na poliatie:
200 ml limonády alebo jablkový džús
krém:
3 žĺtky
60g gustin
2 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt alebo vanilkový lusk
120 g cukru
600 ml mlieka
200 g masla
2 krémová pena:
200 ml smotana 33%
malé mandle a jablko na výzdobu
Postup:
1.
Zmiešajte vaječné bielky, cukor, smotana olej, pridáme múku a všetky ostatné prísady, na konci nastrúhané jablká .
Koláč s úsmevom nalejeme do vymastenej zapekacej misky (24X42) a pečieme pri 200 stupňoch asi pol hodiny.
.Ešte horúci koláč zalejeme malinovkou alebo jablkovým džúsom
2
V troche mlieka, zmiešajte žĺtky, kukuričný škrob, cukor s vanilkovou príchuťou (ak dáte vanilku, varte spoločne s
liekom) .Zmiešané prísady vlejeme do vriaceho mlieka dobre dohromady premiešajte, aby sa zabránilo tvorbe
rudiek.
Horúci krém, prikryte fóliou, aby sa nevytvorila kôra.
Ako náhle sa krém ochladí, pridá sa maslo a premiešame aby sa dobre spojili.
3
Na vychladené cesto natrieme krém s maslom.
Potom krém so smotany vyšľaháme so tužovačom a natrieme na maslovú plnku.
Koláč ozdobíme plátkami jabĺk a mandľovými omrvinkami.Plátky jablk na ozdobenie potrieme citronovou šťavou aby
nezhnedli.
Dobrú chuť
Zdroj: coolinarika