Potrebujeme:
400 ml jahodová šťava alebo voda100 g kokos1 kg jahody500 g Kr. cukor1 bal.Kyselina citrónová50 ml biely rum1 bal.Džemfix extra 2: 1
Postup:
- Jahody umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ich na malé kúsky.
- Jahodovou šťavu alebo vodu spolu s kokosom dáme do hrnca variť na mierny oheň po dobu 5 minút. Pridáme 500 g cukru, 2 lyžice odoberieme, pridáme džem fix a odložíme nabok. Hmotu v hrnci premiešame, pridáme rum, kyselinu citrónovú a premiešame. Varíme 5 minút za stáleho miešania / používame drevenú varechu /. Po 5 minútach prestaneme miešať, oheň znížime a varíme, kým sa jahody nerozvarí.
- Potom pridáme džemfix a varíme ešte za stáleho miešania 3-5 minút. Potom džem vypneme a odstavíme.Odstránime penu a džem navrstvíme do pohárov, uzatvoríme ich a otočíme hore nohami po dobu 5 minút.Potom je otočíme a necháme vychladnúť.
Zdroj: Coolinarika