Jahodové dezerty ma vždy fascinujú a ich vizuálny vzhľad poteší.
Potrebujeme:
6 ks bielka
150 g Kr. cukor
6 ks žĺtka
100 g mleté orechy
2 lyžice hladká múka
3 lyžice nahrubo nastrúhaná čokoláda
1 lyžička prášok do pečiva
Krém:
2 bal.prášková želatína
500 ml biely jogurt
500 ml smotana na šľahanie
200 g práškový cukor
1 kg jahody
Ďalej budeme potrebovať:
1 bal.lístkové cesto
50 g práškový cukor
Postup:
-
Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, prekrojíme na polovicu a jeden plát upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 5-7 minút. Nezabudnite ho popichať vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúklo. Vyberieme a zalejeme ho pripraveným orechovým cestom.
-
Bielky vyšľaháme s Kr. cukrom do tuhej peny, postupne pridáme jeden žĺtok po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme. Pridáme sypkú zmes surovín – orechy, múku, prášok do pečiva, na hrubom strúhadle nastrúhanú čokoládu. Premiešame drevenou vareškou a navrstvíme na lístkové cesto.
-
Vložíme späť do vyhriatej rúry a pečieme cca 15-20 minút.
-
Kým sa pečie cesto, pripravíme si krém. Želatínu necháme napučať podľa návodu na obale. Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky a pridáme po lyžiciach biely jogurt. Jemne premiešame a nakoniec pridáme aj želatínu.
-
Na orechové cesto navrstvíme jemnú vrstvu krému, poukladáme jahody a navrstvíme zostávajúci krém. Položíme druhý plát lístkového cesta, ktorý sme upiekli do zlata. Odložíme do chladničky stuhnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Zdroj: coolinarika.com