Potrebujeme:
1 šálka 250 ml.
100 gr. sušienok môžu byť aj čokoládové
40 gr. rozpustené maslo
KRÉM:
4 tégliky kyslej smotany (230g-1 balenie)
1 šálka krištálového cukru
2 lyžice hladkej múky
2 lyžice smotany na šlahanie
1 kávová lyžička vanilkový extrakt
4 vajcia
100gr. čokolády na varenie
100gr. čerstvé jahody
1-2 kvapky červená pre koláče
TOPPING:
1/4 šálky jahodový džem
2 šálky jahôd
Postup:
-
Zomelieme čokoládové sušienky.
Roztopíme maslo . Zmiešame maslo so sušienkami natlačíme do tortovej formy 23cm, aby sa sušienky pritlačili dobre k tortovej forme.
-
V miske zmiešame kyslé smotany. Pridáme múku, smotanu a vanilkový extrakt. Pridáme vajcia jedno po druhom.
Krém podelíma na tri časti. Každá časť bude asi po 250 ml (čiže šialka)
-
Časť 1:Rozpustíme čokoládu v mikrovlnke, alebo nad ohňom. Necháme vychladnúť a pridáme jednu časť krému( 250 ml).
Nalejeme do formy a zarovnáme.
ČASŤ 2: Umyjeme jahody a dáme do mixéra a zmixujeme. Ja pridávam k jahodám 3 lyžice krému z kyslej smotany.
Rozmixujeme jahody v smotane . Pridajte kvapku červeného farbyva na koláče, ak chcete zvýšiť efekt červenej.
V tejto jahodovej časti budete mať trochu viac tekutiny než v prvej.Tak to má byť.
-
Obložíme formu alobalom a položíme na plech s vodou. Tretiu časť krému ešte nepridávame!
Plech vložíme do predhriatej rúri a pečie v rúre na 180 ° C počas 40 minút.
Vyberieme koláč a teraz pridáme tretiu čast krému, , znovu vrátime do rúry a pečieme naďalej 25- 30 minút.
Ak chcete polevu (topping) jahody nakrájame na štvrtiny.
Pridajte rozmiešaný jahodový džem a premiešame s jahodami . Ozdobíme koláč.
Zdroj: coolinarika com