Orieškové gombíky nemajú konkurenciu! Neodolateľná sladká pochúťka, ktorá aj dobre vyzerá. Vianoce bez orieškového dezertu by neboli vianocami.
Potrebujeme:
300 g mleté vlašské orechy
300 g práškový cukor
1 ks vajce
1 ks žĺtok
2 lyžice kakaa
krém:
1 ks bielok
4 lyžice práškový cukor
1 lyžica hladká múka
1 lyžička citrónová šťava
oriešky na ozdobenie
postup:
- Vlašské oriešky, cukor, vajcia, kakao a žĺtok vymiešame do jednotnej hmoty, z ktorej oddeľujeme menšie kúsky a vytvárame guličky veľkosti vlašského orieška.
- Ukladáme ich na papierom vyložený plech na pečenie a jemne ich pritlačíme, aby sme vytvorili priestor na krém.
- Mixérom vyšľaháme bielok s práškovým cukrom a citrónovou šťavou do peny, pridáme múku a vareškou premiešame. Krém dáme do cukrárskeho vrecka a navrstvíme na každú guľôčku.
- Takto pripravené gombíky vložíme do vopred vyhriatej rúry a sušíme cca jednu hodinu (záleží na veľkosti) pri teplote 60 stupňov.
- Vrch ozdobíme celou polovicou orieška (ak nemáte, posekajte oriešky, tiež to vyzerá super).
Zdroj: Coolinarika. com