Zaženú aj veľký hlad a zvládne ich aj začiatočník. Zeleninovú náplň si môžete upraviť podľa vlastnej fantázie. Receptu to nijako neuškodí.
Potrebujeme:
zemiakové cesto
700 g zemiakov
1 lyžička soli
1 vajce
lyžica hladkej múky
náplň
2-3 lyžice oleja
1 cibuľa alebo polka póru
300 g šampiňónov
1 veľký strúčik cesnaku
1 malá feferónka
pol lyžičky drveného tymiánu
100 ml bieleho vína
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
ďalšie koreniny podľa chuti
na koniec
lyžice oleja
kukuričná múka / polenta
kyslá smotana
pažítka
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca s vodou a varíme spoločne s lyžičkou soli do zmäknutia. Po uvarení zemiaky scedíme a necháme ich vychladnúť.
Kým sa zemiaky chladia, pripravíme si plnku. V hlbšej a väčšej panvici zohrejeme 2 lyžice oleja a pridáme najemno nakrájanú cibuľu (alebo pór), ktorú opražíme do mäkka. Potom pridáme jemne nasekanú feferónku, cesnak a huby. Po piatich minútach vyprážania pridáme biele víno, tymián a ďalšie korenie podľa chuti. Celú zmes varíme, kým sa víno neodparí. Náplň necháme vychladnúť a potom do nej pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
3
Vychladnuté zemiaky roztlačíme, pridáme vajce a jednu lyžicu hladkej múky. Ak je cesto príliš riedke, pridáme múky viac.
Zemiakové cesto rozdelíme na osem rovnakých guličiek a na doske ich posypeme kukuričnou múkou. Z každej guľôčky vytvoríme placku, ktorú naplníme dvoma lyžičkami pripravenej zmesi. Zmes v placke zabalíme a rukou utľapkáme.
Rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Na panvici zohrejeme jednu lyžicu oleja a pripravené placky opekáme z každej strany dozlatista. Potom ich položíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme ich na 10 až 15 minút dopiecť do rúry.
Hotové placky podávame horúce, spolu s lyžicou kyslej smotany a posypané pažítkou. Dobrú chuť.
zdroj: coolinarika com