Torta ktorej nik neodolá! Karamel a pláty cesta zaručujú chutný dezert. Milovníci karamelu si prídu na svoje.
Potrebujeme:
390 g hladká múka
250 g maslo
3 ks žĺtky
1 lyžica rum
štipka soľ
180 ml smotana (20 percent)
300 g mleté vlašské orechy
karamel:
1600 ml salko (3 konzervy)
630 g Kr. cukor
400 g maslo
Postup:
- Maslo si nakrájame na kocky a počkáme, kým zmäkne. Pridáme múku, štipku soli a vymiešame do hladka. Následne pridáme žĺtky, smotanu a nakoniec pridáme rum. Z cesta si urobíme guličku, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, najlepšie na celú noc.
- Odležané cesto si rozdelíme na 14 častí a rozvaľkáme ich do okrúhleho tvaru (priemer 23 cm). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 10 minút. Nezabudnite cesto popichať vidličkou pred pečením.
- Pripravíme si karamel. Cukor s maslom dáme na panvicu s dvojitým dnom a rozpustíme. Pridáme salko a varíme do zhustnutia. Hustý krém odstavíme a necháme vychladnúť.
- Keď máme upečené pláty cesta, polejeme je troškou rumu, potrieme karamelom a posypeme orechmi. Pokračujeme, kým nepoužijeme všetky pláty cesta a všetok karamel. Necháme v chladničke stuhnúť. Dobrú chuť!
zdroj: coolnarika com