Karamelová torta – 1000 vrstiev

kark

Torta ktorej nik neodolá! Karamel a pláty cesta zaručujú chutný dezert. Milovníci karamelu si prídu na svoje.

Potrebujeme:

390 g hladká múka
250 g maslo
3 ks žĺtky
1 lyžica rum
štipka soľ
180 ml smotana (20 percent)
300 g mleté vlašské orechy

karamel:

1600 ml salko (3 konzervy)
630 g Kr. cukor
400 g maslo

Postup:

  1. Maslo si nakrájame na kocky a počkáme, kým zmäkne. Pridáme múku, štipku soli a vymiešame do hladka. Následne pridáme žĺtky, smotanu a nakoniec pridáme rum. Z cesta si urobíme guličku, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, najlepšie na celú noc.
  2. Odležané cesto si rozdelíme na 14 častí a rozvaľkáme ich do okrúhleho tvaru (priemer 23 cm). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 10 minút. Nezabudnite cesto popichať vidličkou pred pečením.
  3. Pripravíme si karamel. Cukor s maslom dáme na panvicu s dvojitým dnom a rozpustíme. Pridáme salko a varíme do zhustnutia. Hustý krém odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Keď máme upečené pláty cesta, polejeme je troškou rumu, potrieme karamelom a posypeme orechmi. Pokračujeme, kým nepoužijeme všetky pláty cesta a všetok karamel. Necháme v chladničke stuhnúť. Dobrú chuť!

    zdroj: coolnarika com

You Might Also Like