Ak by ste chceli spoznať španielsku kuchyňu lepšie, potom by ste určite mali začať s gazpacho. Je to skvelý prvý recept, ktorý je vyrobený zo surovej zeleniny. Hlavná zložka – paradajky.
Je zaujímavé, že v Španielsku, gazpacho skôr jedia ako polievku. Môžeme ho podávať nie len na tanieri, ale aj do skla.
Pokúste sa uvariť gazpacho doma. Nebudete ľutovať!
Potrebujeme:
- 4 ks. paradajky
8 strúčkov cesnaku
2 ks.paprika
0,25 pohára vinného octu
1 ks.uhorky
0,25 pohára olivový olej
0,5 čaj. lyž. tabasco
5 pohárov paradajkový džús
podľa chuti mleté čierne korenie
podľa chuti soľ
Postup:
- Usmažíme cesnak na panvici bez oleja, je potrebné, aby strúčky zostali v šupkách. Opekať by sa mali asi 10-15 minút, kým nie sú mäkké a sčernajú na niekoľkých miestach. Potom odstavýme z ohňa a necháme vychladnúť cesnak.
- Keď cesnak vychladne, očistíme ho a dáme do mixéra spolu s paradajkami. Zmixujeme na pyré.
- Oddelene, nakrájame uhorky a papriky. Zeleninu nakrájajte na malé kúsky.
- Zmiešame všetku pripravenú zeleninu do misky, nalejeme na ňu paradajkovú šťavu.
- Pridáme korenie, olivový olej a biely vínny ocot. Ak je to možné, pridáme Tabasco -omáčke zlepší chuť. Polievku dáme do chladničky chladiť.
Čím dlhšie polievka stojí v chladnom mieste, tým chutí lepšie. Takže prosím, buďte trpezliví a nechajte ju chladiť aspoň na chvíľu. Mimochodom, existuje veľa receptov na gazpacho, takže môžete bez obáv improvizovať a zmeniť recept podľa vašich predstáv.
Zdroj: sovkusom ru