Potrebujeme:
Na 8 porcií
Na Pavlovu:
440 g strúhaného kokosu
6 veľkých bielkov – izbová teplota
1 a 1/2 čajovej lyžičky kukuričného škrobu
1 lyžička jablčného octu
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
1 štipka soli
330 g práškového cukru4 lyžičky vriacej vody
Na čokoládový krém:
Oddeľte 2 vajcia izbovej teploty, vaječné bielky a žĺtky
80 g práškového cukru
40 g masla
40 ml vody
1 lyžica rumu
120 g horkej čokolády
2 ošúpané a nakrájané banány
170 ml šľahačky
Postup:
Celková doba prípravy: 180 min
Predhrejte rúru na 180°C.
Nasypte kokos na plech s vystlaným papierom na pečenie a smažte v rúre asi 15 minút. Nechajte vychladnúť.
V miske vyšľahajte sneh z bielkov so škrobom, octom, extraktom a soľou elektrickým mixérom. Uprostred práce pridajte cukor. Pokračujte a tesne pred koncom postupne zašľahajte vriacu vodu do zmesi. Takmer všetok pražený kokos vmiešajte do bielkov. Časť si odložte na konečné zdobenie.
Dezertné cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a povrch zrovnajte tortovou špachtľou, aby bol dezert okrúhly (na tvarovanie som použila inú tortovú formu). Vložte plech na pečenie do rúry a pečte asi 10 minút. Znížte teplotu na 90 ° C a pečte asi hodinu alebo kým nie je Pavlova suchá a chrumkavá. Vypnite rúru a s otvorenými dvierkami nechajte chrumkavý dezert schnúť v rúre ďalšiu hodinu.
Medzitým v miske zmiešajte vaječné žĺtky, dve polievkové lyžice cukru, maslo, vodu a rum. Zmes sa umiestnite do vodného kúpeľa a pokračuje sa v miešaní asi 6 minút, kým nezhustne alebo nedosiahne teplotu 70 °C. Teraz rozlámte čokoládu do zmesi a miešajte do hladka. Zmes sa nechajte vychladnúť.
V inej miske vyšľahajte sneh z bielkov so zvyšným cukrom dotuha.
Pripravené bielky postupne a jemne vmiešajte do čokoládovej zmesi. Pavlovu tortu položte na veľký tanier. Celý stred potrite čokoládovým krémom. Navrch poukladajte plátky banánu a dezert nakoniec ozdobte šľahačkou. Posypte ho zvyšným kokosom a vložte ho do chladničky najmenej na 20 minút. Pavlovu nakrájajte na trojuholníky a podávajte.
Dobrú chuť.