Čo by ste povedali na to, ak by som vám teraz povedal, že existuje jedno bežné domáce korenie, ktoré dokáže zregenerovať výstelku čriev, zlepšiť trávenie, zničiť rakovinové bunky, zastaviť srdcový infarkt či urýchliť chudnutie?
Pritom takéto korenie zrejme už doma máte, len ešte neviete o všetkých jeho liečivých účinkoch.
Čili korenie a jeho liečivé účinky
Čili korenie alebo občas nazývané aj kajenské korenie či feferónky sa v kulinárstve na celom svete používa už po dlhé storočia.
Niektorí ľudoví liečitelia ho dokonca považujú za najužitočnejšiu liečivú bylinu vôbec a to z dôvodov uvedených vyššie.
Obsahuje vysoký podiel vitamínu A, C, B-komplexu a tiež minerálov akovápnik alebo draslík.
Viaceré štúdie ukázali, že kajenské korenie dokáže zregenerovať výstelku žalúdka a čriev. Pôsobí navyše ako katalizátor a zosilňuje účinky ostatných byliniek, hlavne tých používaných na liečbu rakoviny.
Stalo sa vám už niekedy, že po zjedení štipľavého jedla sa vám pustili hlieny z nosa?
Ide o to, že čili korenie zahrieva telo, stimuluje potenie a tiež vylučovanie tekutín z ostatných slizníc, ako je napríklad výstelka nosa produkujúca hlieny.
Nejde však o žiadne ochorenie dutín, ale o očistný proces, pomocou ktorého sa z tela vyplavujú škodlivé látky.
Aktívna látka v čili lieči rakovinu pankreasu a prostaty
Aktívna látka v čili papričkách sa nazýva kapsaicín.
V roku 2004 ju Dr. Sanjay K. Srivastavová s kolegami z Fakulty medicíny pri Pittsburgskej univerzite použila na liečbu rakoviny pankreasu.
Zistili, že kapsaicín ovplyvňuje funkcie mitochondrií a spúšťa apoptózu (programovú smrť) rakovinových buniek bez toho, aby ovplyvňoval funkciu zdravých buniek pankreasu!
Výsledky tejto štúdie boli publikované 20. apríla 2005 v denníku Innovations Reports, kde Dr. Srivastavová uvádza:
„Naše výsledky dokazujú, že kapsaicín je silná protirakovinová látka, ktorá v rakovinových bunkách vyvoláva apoptózu a nijako nepoškodzuje zdravé bunky pankreasu. To z nej robí nádejný nový chemoterapeutický liek na rakovinu pankreasu.“
V článku publikovanom agentúrou Reuters zo dňa 16. marca 2006 s nadpisom „Čili papričky v štúdii zničili bunky rakoviny prostaty“ uvádza Dr. Seren Lehmannová nasledovné:
„Kapsaicín má na bunkové kultúry ľudskej rakoviny prostaty silný anti-proliferatívny účinok. Pri pokusoch na myšiach dokázal zneškodniť až 80% buniek rakoviny prostaty a to tým, že ich prinútil spáchať samovraždu.“
Rovnako aj výskumníci v Japonsku dokázali, že čili papričky vedia dramaticky spomaľovať rast nádorov rakoviny prostaty a sú preto výborným doplnkom k alternatívnym metódam liečby tohto druhu rakoviny.
Čili papričky a ich schopnosť zastavovať srdcový infarkt
Akoby ani protirakovinové účinky čili papričiek nestačili, oni dokážu toho ešte oveľa viac. Ich vplyv na cievy a srdce sa nedá nazvať ničím iným ako malým zázrakom.
Čili korenie doslova vyživuje srdce a v priebehu 30 sekúnd od konzumácie vie zastaviť aj už práve prebiehajúci srdcový infarkt.
Ak teda chcete mať niečo naozaj silné vo vašej domáce lekárničke, majte tam čili tinktúru, prípadne priamo sušené čili korenie.
Podľa Dr. Johna Christophera:
„Vo svojej 35 ročnej histórii lekárskej praxe a tiež zo skúseností z práce s ľuďmi a vyučovania, nikdy som počas výjazdov nestratil ani jedného pacienta kvôli srdcovému infarktu.
Je to preto, lebo všade so sebou nosím kajenské korenie a vždy, keď ešte dýchajú, im podám pohár vody rozriedenej s 1 čajovou lyžičkou tohto korenia.
Po ňom v priebehu minút stoja obrazne povedané opäť na vlastných nohách“.
Čili papričky a obezita
Ďalším preukázaným účinkom čili papričiek je ich pomoc pri boji s obezitou.
Výsledky z jednej štúdie ukázali, že konzumácia 10 gramov čili papričiek s jedlom denne pomohla znížiť chuť do jedla.
Iná štúdia zasa ukázala, že čili korenie urýchľuje metabolizmus tukov.
Kedysi dávno sa čili korenie používalo aj na zastavovanie krvácania. Jednoducho sa do rany nasypal prášok. Síce to veľmi štípe, no ranu to vydezinfikuje a navyše účinne zastaví krvácanie.
Čili papričky a vnútorné parazity
Mnohí z nás (vyše 90%) máju v tele rôzne druhy parazitov.
Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa ich zbaviť, je vypiť takzvané „kajenské mlieko“.
Pripravíte si ho tak, že nalejete do pohára vodu alebo džús a pridáte 1/4 čajovej lyžičky čili korenia. Zamiešajte a rýchlo vypite.
Áno, je to štipľavé, no časom si na to celkom zvyknete.
Záver
Ako vidíte, úžasné liečivé účinky čili korenia sú takmer na neuverenie. Celkom určite sa jedná o nadmieru užitočnú potravinu, ktorá dokázala svoju vysokú hodnotu.
Podľa Dr. Richarda Schulza: „Ak by ste mali používať iba jediný druh korenia v živote, tak by to malo byť čili. Je mocnejšie než čokoľvek iné.“
Osobne odporúčame mať ho vždy po ruke – či už vo forme korenia alebo tinktúry.
Tinktúru si vyrobíte vylúhovaním čili papričiek alebo korenia v liehu, stačí aj obyčajná 40% vodka. Lúhovať je potrebné aspoň 2 týždne a potom tekutinu scediť.